Operatia de sinus lifting reprezinta o procedura chirurgicala ce consta in aditie de os dedesubt de membrana sinusala, cu mare atentie pentru ca aceasta sa nu se perforeze.
Sinusurile maxilare sunt doua cavitati situate in interiorul osului maxilar. Un sinus maxilar este plin de aer, delimitat de pereti care se afla aproape de varfurile radacinilor dintilor laterali maxilari (premolari si molari).
Operatia de sinus lifting este indicata in cazul in care pacientul prezinta edentatie (lipsa unui dinte sau a mai multor dinti) la nivelul arcadei maxilare. Adesea, in urma pierderii dintilor de la acest nivel, sinusul maxilar se poate extinde la nivelul spatiului in care initial erau radacinile dintilor respectivi.
Cu alte cuvinte, in urma unei extractii de premolar sau de molar de la nivelul maxilarului superior, sunt sanse ca acolo sa se ,,prabuseasca” peretele inferior al sinusului.
Ce presupune extinderea sinusului maxilar?
In cazul in care edentatia este de mult timp, exista sanse ca peretele sinusului sa se extinda la acel nivel. Daca pacientul decide ca la un moment dat sa trateze edentatia respectiva cu ajutorul unui implant dentar, prabusirea sinusului maxilar face imposibil acest lucru, deoarece nu exista o cantitate suficienta de os care sa asigure stabilitate implantului respectiv.
Orice implant dentar aplicat la nivelul maxilarului nu ar trebui sa interfereze cu sinusul maxilar. In caz contrat, exista sanse de a aparea complicatii majore, de tipul sinuzitei, infectiei, nereusita tratamentului restaurator.
De cate tipuri poate fi operatia de sinus lifting?
Atunci cand peretele sinusului maxilar s-a extins la nivelul edentatiei, osul de la acest nivel nu mai este suficient cantitativ pentru a oferi stabilitate implantului dentar. In astfel de cazuri, se recurge la operatia de augmentare osoasa si sinus lifting.
Operatia de sinus lifting asigura o cantitate suficienta de os, necesara pentru ca pacientul sa suporte implantul dentar si pentru ca functiile estetica si masticatorie sa fie restaurate.
Exista doua metode prin care se poate realiza operatia de sinus lifting:
- Sinus lifting extern, cu fereastra laterala
- Operatia de sinus lifting extern cu fereastra laterala este realizata pacientilor care au nevoie de o cantitate mare de aditie osoasa.
- Manopera este des realizata si consta intr-o incizie la nivel gingival, care ajuta la formarea unei ferestre osoase care ajunge pana la membrana sinusala.
- Membrana sinusala va fi ridicata cu mare grija, pentru ca ulterior sa se introduca pe sub aceasta materialul osos necesar. In final, fereastra osoasa si mucoasa gingivala sunt inchise.
- Medicul specialist in chirurgie orala va evalua, dupa un interval de 7-9 luni de la realizarea procedurii de sinus lifting extern cu fereastra laterala, reusita manoperei.
- Daca totul este in regula, se poate introduce implantul dentar pentru a elimina edentatia.
- Sinus lifting intern, cu un orificiu la nivelul crestei
- Operatia de sinus lifting intern cu orificiu la nivelul crestei este efectuata in cazul pacientilor care nu au nevoie de o cantitate mare de os.
- Aditiile osoase mici se realizeaza printr-o astfel de procedura, ce consta in crearea unui orificiu in osul maxilar.
- Orificiul este facut pana la nivelul sinusului maxilar, cu mare grija pentru a nu perfora membrana sinusala.
- Aceasta este ridicata cu atentie, urmand ca sub ea sa se adauge materialul osos necesar.
- Procedura de sinus lifting intern se incheie cu inchiderea orificiului si cu suturarea mucoasei gingivale.
- Asemeni operatiei de sinus lifting extern, medicul specialist in chirurgie orala va evalua reusita operatiei dupa o perioada de 7-9 luni.
- Daca procedura este un succes, implantul poate fi inserat la acest nivel.
Este important de retinut ca orice procedura chirurgicala care implica interventii la nivelul sinusurilor maxilare sa fie realizate in urma unor investigatii mai speciale. Este obligatoriu sa se realizeze radiografii 2D, precum si un computer tomograf 3D.
Aceste investigatii ajuta specialistii in chirurgie orala si implantologie sa evalueze corespunzator dimensiunile exacte ale sinusurilor, precum si pe cele ale peretilor.