În multe țări europene, cabinetele stomatologice pun muzică ambientală, liniștitoare, pentru a încerca să-i ajute pe pacienții să-și depășească „teama de dentist”. Peste jumătate dintre intervențiile dentare din Franța, Germania ori din țările Scandinave se fac utilizând tehnici moderne, minim-invazive, de tipul terapiei LASER, deci care nu au nevoie de freză, ace și anestezie, iar consultațiile de rutină și procedurile medicale sunt realizate într-un mediu cât mai prietenos și pe o coloană sonoră relaxantă. De câțiva ani, au apărut și la noi în țară astfel de tehnici, dar, din păcate, n-au fost luate în serios nici de medici, care consideră că „pacienții nu sunt pregătiți pentru așa ceva”, dar nici de marea masă a românilor, pentru care filmulețele cu oameni care cântau în cabinetele stomatologice din Timișoara și Brașov, pentru a relaxa bolnavii în timpul unor intervenții mai dificile, au stârnit mai degrabă amuzamentul decât curiozitatea și dorința de a încerca așa ceva.
Terapia prin muzică
Ați mai auzit de așa ceva? Știm cu toții că muzica ne poate schimba dispoziția și ne poate relaxa, însă se pare că poate mai mult de atât, ne poate ajuta să depășim anumite boli, dacă apelăm la un terapeut cu experiență. În plus poate n-o să vă vină să credeți, dar, la nivel mondial, există și organizații care reunesc terapeuți renumiți, cum ar fi, de pildă, „Asociatia Americana pentru Terapia prin Muzica” sau „Federația Mondială pentru Terapie prin Muzică (WFMT)”.
Cu ce se ocupă această terapie, numită de specialiști, meloterapie? Păi, în primul rând, îmbunătățește starea de sănătate generală, ne eliberează de stres, alină durerile, îmbunătățește capacitatea de memorare și ajută la reabilitarea fizică a pacienților, motiv pentru care poate fi folosită cu succes în multe domenii, de la diverse specialități medicale până la învățământ. Meloterapia poate fi folosită la pacienți de toate vârstele, de la copii mici până la vârstnici, cu dificultăți de comunicare, interpersonale ori diverse dependențe, dar și pentru a învinge axietatea pacienților care se prezintă la un consult stomatologic.
Cel mai mediatizat astfel de exemplu de la noi este cazul lui Gheorghe Iovu, compozitor de muzică terapeutică din România, care cântă în cabinetul stomatologic al soției sale. Timișoreanul a început să compună melodii terapeutice după Revoluție și a scos opt discuri, piesele lui fiind utilizate mai ales în cabinetele medicale din străinătate.