În lumea de astăzi, nevoia de control a infecției și de sterilizare adecvată a instrumentelor stomatologice este esențială, iar pacienții sunt preocupați de stoparea transmiterii infecției mai mult ca niciodată. Nu numai că verificarea contaminării bacteriene este importantă pentru a menține în siguranță medicii stomatologi, dar este, mai ales, vitală pentru siguranța pacientului.
Ce se întâmplă atunci când instrumentele părăsesc cavitatea bucală și sunt luate de asistentul dentar sau de igienist? În primul rând, igienistul va purta mănuși groase de nitril pentru a transporta instrumentele de pe scaun în camera de sterilizare. În camera de sterilizare există două zone, partea roșie și albastră, cunoscute sub denumirea de „zona contaminată” și „zona sterilă”. Instrumentele care încă n-au fost sterilizate sunt puse într-o zonă roșie, pentru ca alți membri ai personalului să știe și să nu le atingă.
Când un membru al personalului are timp să înceapă procesul de sterilizare, se duce în zona roșie și pune casetele instrumentelor într-o mașină dentară Miele. Miele este o mașină de spălat programabilă, similară cu o mașină de spălat vase, iar această mașină va spăla orice resturi mari care rămân pe instrumente, cum ar fi sânge sau calcul (tartru).
După ce instrumentele sunt spălate, acestea sunt învelite într-o folie de sterilizare autoclavă, iar caseta cu instrumente este învelită ca un cadou, în vreme ce marginile ei sunt tapetate cu o bandă specială. Dacă nu se folosește învelișul de sterilizare, unele cabinete stomatologice preferă să folosească pungi de autoclav, care sunt din plastic. După ce caseta de instrumente a fost învelită, acestea sunt introduse într-un autoclav, adică într-un dispozitiv care este folosit pentru sterilizarea instrumentelor, supunându-le la abur saturat de înaltă presiune, la 121 grade C, timp de 15 până la 20 de minute, în funcție de încărcarea instrumentelor din el. Aburul sub presiune va distruge microorganismele, iar autoclavele au adesea un ciclu suplimentar de uscare.
După ce autoclavul și-a parcurs cursul, este necesar să știm dacă instrumentele au fost sterilizate. O modalitate de verificare a sterilizării complete este să vedem dacă banda sau pungile în care au fost băgate instrumentele au fost sterilizate. Pungile și benzile de autoclav sunt imprimate cu un colorant care își schimbă culoarea atunci când temperatura corectă din autoclav a fost atinsă. Apoi, un alt mod de a verifica dacă autoclavul își sterilizează într-adevăr conținutul este să folosești lunar un indicator biologic. Indicatorul biologic confirmă faptul că autoclavul funcționează corect, folosind două flacoane. Amândouă au bacterii în ele. Pui una într-un autoclav și pe cealaltă într-un incubator. Flaconul introdus în autoclav este scos și apoi introdus în incubator împreună cu celălalt flacon.
După incubarea de 24 de ore, se verifică culorile flacoanelor. Cel care nu a fost în autoclav ar trebui să fie galben, ceea ce înseamnă că există bacterii în creștere. Celălalt flacon, care a fost în autoclav, ar trebui să fie de culoare albastru/ violet. Dacă flaconul rulat în autoclav s-a făcut galben, asta înseamnă că autoclavul n-a ucis bacteriile și că flaconul nu este steril. În acest caz, instrumentele nu trebuie utilizate pentru un alt pacient.
Procesul de sterilizare, deși este un mare consumator de timp, este unul eficient și are multe protocoale de verificare, prin care ne putem asigura că instrumentele și alte materiale sunt cu adevărat sterilizate.