Deși tehnologia laser este una veche, ea și-a descoperit, în ultimii ani, aplicații în multe ramuri ale medicinii, inclusiv în domeniul medicinii dentare, așa că putem spune, pe bună dreptate, că laserul stomatologic reprezintă ultimul trend tehnologic în stomatologie și stomatologia viitorului.
Câte tipuri de laser dentar există?
În stomatologie se folosesc două tipuri de lasere, fiecare cu indicațiile lui terapeutice. Primul se adresează ambelor tipuri de țesuturi (dur și moale) și este folosit în special în tratarea cariilor cu laser. Aceste tip de laser folosește principiul vaporizării pentru a elimina caria cu blândețe, fără să atingă dintele. De aceea, pentru că nervul nu se încălzește, pe termen lung, șansa ca dintele să aibă nevoie de tratament de canal din cauza supraîncălzirii va fi foarte mică.
De asemenea, tot pentru că nervul nu se încălzește, el nu percepe niciun stimul care l-ar face pe pacient să simtă durerea de dinte pe care o dă freza dentară. Așadar, dacă pacientul nu simte durere, nu va avea nevoie nici de anestezie, nu se vor folosi ace, nu vor exista înțepături, deci confortul va fiind maxim, și asta – atenție – indiferent de profunzimea cariei.
Dacă totuși unii pacienți vor simți cel mai mic disconfort, parametrii laserului vor fi ajustați în funcție de sensibilitatea fiecăruia. Apoi, un alt beneficiu ar fi că, după îndepărtarea cariei, zona va rămâne fără bacteriile care au dus, de fapt, la apariția ei, pentru că laserul are proprietăți bactericide, motiv pentru care riscul apariției unei carii pe dedesubtul plombei este foarte mic.
Alt avantaj ar fi că laserul va îndepărta doar țesutul cariat, fără să atingă partea sănătoasă a dintelui, deci este și mult mai precis în comparație cu freza și nici nu afectează rezistența dintelui, așa cum face freza, care creează niște micro-fisuri în profunzimea dintelui, făcându-l mai puțin rezistent. Cel de-al doilea tip de laser se adresează doar țesuturilor moi, deci gingiei, și este util mai ales pentru pacienții cu probleme parodontale.
Gingivita poate fi tratată cu laser?
Desigur! În cazul gingivitei sunt necesare 1-2 ședințe de terapie laser, iar în cazul parodontitei între 2-4 ședințe. Numărul ședințelor depinde de cum răspunde corpul la tratament și de cât de periculoase sunt bacteriile din gura pacientului. Medicul stomatolog va urmări dispariția sângerărilor gingivale, recăpătarea unui culori normale a gingiei, diminuarea sau dispariția mobilității dentare, dispariția mirosului neplăcut al gurii (halena) și diminuarea pungilor parodontale.
Apoi igienizările (detartraj, periaj și air-flow) se vor realiza la 3 luni în primul an și la 4-6 luni ulterior. După această manoperă, pacientul va fi instruit cum să-și spele corect dinții acasă și cum să folosească dușul bucal ca metodă de curățare interdentară.
Cu cât pacientul își va menține dinții cât mai curați, cu atât tartrul se va depune mai greu pe dinți și șansele de recidivă vor fi mult mai mici.
Folosirea laserului în tratarea parodontozei
Tratarea parodontozei (parodontitei) cu laserul este cea mai eficientă metodă de tratament, cu șanse de menținere a rezultatelor de până la 100% dacă pacientul e atent cu igiena lui dentară.
În ceea ce privește diagnosticarea și tratamentul individual, specialiștii noștri vă recomandă să vă programați pentru un consult de rutină, în care veți afla care au fost factorii ce au dus la apariția bolii dumneavoastră, cum se poate remite, pe termen lung, fără să ajungeți în situația neplăcută de a vă pierde dinții și de a avea nevoie de tratamente laborioase și costisitoare pentru a-i recupera.