Laserul stomatologic este folosit in tratamentul gingivitei, parodontozei, cariilor dentare, si al altor afectiuni care tin de sanatatea orala. De asemenea, laserele cu anumite lungimi de unda pot fi utilizate in procedurile de albire a dintilor.
Dentistul dumneavoastra de incredere va ofera cateva explicatii despre laser.
Terapiile laser sunt foarte eficiente in tratamentele stomatologice si folosite de multi ani in tarile occidentale, insa de mai putin timp in Romania.
Costul mare al echipamentelor in sine, precum si cel al pregatirii medicului specialist laser a tinut mult timp la distanta acest gen de tratament minim invaziv, insa in ultimii ani acesta a apart si in tara noastra. Iar pacientii care au testat tratamentele laser, nu isi doresc sa se mai intoarca la abordarea clasica stomatologica cea cu freza si bisturiu.
Parodontoza si laserul. Cum functioneaza tratamentul?
Terapia laser in parodontoza este cu adevarat exceptionala. Datorita acestei proceduri, o boala pana nu demult considerata incurabila acum beneficiaza de tratament cu rezultate excelente pe termen lung.
Si nu doar atat: tratamentul este NON-CHIRURGICAL, fara anestezie, fara bisturiu, fara cusaturi si mai ales, FARA DURERE!
Laserul genereaza un fascicul de lumina, care are o actiune bactericida si biostimulanta care elimina bacteriile care produc parodontoza si favorizeaza vindecarea.
Laserul este un tratament foarte eficient, care nu are contraindicatii, dar solicita pacientului, ca orice tratament parodontal, sa respecte o serie de recomandari de igiena si stil de viata care sa previna recidiva.
TRATAMENTUL GINGIVITEI LASER SI A PARODONTOZEI CU LASER
Tratamentul gingivitei cu laser se face dupa un detartraj si implementarea unei tehnici de igiena cat mai eficienta. Pentru rezultate optime, pot fi necesare mai multe sesiuni laser la intervale regulate pentru a permite o vindecare rapida si ideala dintr-un mediu curat si sanatos.
Tratamentul parodontozei cu laser implica o curatare mai profunda subgingivala, in special in zonele pungilor parodontale, ce urmareste eliminarea bacteriilor care produc boala si stimularea regenerarii locale.
Sedintele de tratament sunt de obicei in numar de 2 pana la 4 in functie de gravitatea situatiei.
Cu cat boala este intr-un stadiu mai incipient, cu atat sansele de reusita ale tratamentului sunt mai mari. Daca bacteriile au distrus insa mare parte din os, iar dintii sunt foarte mobili (se mai sustin doar in gingie), atunci este posibil sa fie adaugate si alte solutii de tratament parodontal.
Tratamentul cu laser este non-traumatic
Aceasta tehnica este mult mai eficienta, nedureroasa si nu are efecte secundare.
Un procent de 80% din parodontoze pot beneficia cu succes de acest tratament non-chirurgical, si doar 20% vor necesita interventie chirurgicala.
Avantajul cel mai mare pe care il ofera tratamentul cu laser este inlaturarea necesitatii terapiei in camp deschis, adica a interventiei chirurgicale ce presupune sectionarea gingiei cu bisturiul, decolarea ei de pe os, curatarea si apoi sutura mucoasei inapoi pe dinti. In cadrul tratamentelor cu laser, aceste proceduri traumatizante nu exista, totul decurgand cat se poate de bland, dar in acelasi timp eficient.
Aplicarea laserului necesita un protocol de operare riguros, mai ales din partea specialistului, care trebuie sa aiba pregatirea necesara unor astfel de manopere.
Laserele sunt instrumente sensibile, care trebuie manevrate corect in conformitate cu anumite protocoale pe care medicul trebuie sa le cunoasca.
Laserul ajuta la stoparea bolilor parodontale iar rezultatele terapeutice sunt adesea spectaculoase, uneori chiar si in cazul dintilor carora nu li se mai dadea nicio sansa din punct de vedere medical.
Avantajele tratamentului cu laser:
- Metoda nedureroasa si rapida, minim-invaziva.
- Nu necesita anestezie in majoritatea situatiilor.
- Elimina agentii patogeni din parodontita.
- Fara deteriorare a tesutului sanatos.
- Fara formarea unei posibile rezistente a bacteriilor, ca in cazul antibioticelor.
- Mai putine antibiotice necesare.
- Elimina in majoritatea cazurilor necesitatea tratamentului chirurgical.
- Costuri mai mici decat cele pe care le presupune tratamentul chirurgical.
- Fara efecte secundare.
- Indicat copiilor si femeilor insarcinate.
Spre deosebire de alte tratamente, laserul dentar ajuta la stimularea raspunsului natural de vindecare a organismului, ceea ce il recomanda drept o solutie ideala pentru o serie de probleme generale in clinica stomatologica.