Răspunsul este da, dacă este din categoria potrivita si daca nu o mesteci un timp prea indelungat. Guma de mestecat poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, atata timp cat alegi un produs fara zahar.
Guma de mestecat te face sa produci mai multa saliva, ceea ce ajuta la neutralizarea si la clatirea unei parti din acidul care se formeaza in gura atunci cand se descompun alimentele. Daca nu poti renunta la mestecatul gumei, atunci medicii recomanda sa se faca acest lucru dupa masa doarece este posibil sa va protejeze dintii si sa aveti astfel grija sanatatea orala.
De asemenea, mineralele generate de saliva pot ajuta chiar si la intarirea smaltului dintilor, ceea ce reduce si riscul unei cavitati dentare. Doar asigurati-va ca alegeti guma ce nu contine zahar. Acest lucru este extrem de important pentru ca altfel, poate avea efectul opus si anume, poate contribui la acumularea placii pe dinti.
Insa, un lucru extrem de important si deseori uitat, este faptul ca nu se poate inlocui un periaj corect facut cu mestecatul unei gume fara zahar. Acest lucru trebuie extrem de bine explicat si copiilor pentru a nu se crea un obicei sau un exces. Sa nu uitam faptul ca de cele mai multe ori copiii prefera guma de mestecat pentru aroma, forma si textura sa. Carui copil nu-i place acea explozie dulce de aroma sau o compozitie plina de savoare? Insa, din pacate, guma indulcita cu zahar este o veste proasta pentru dintii oricui.
Atunci cand tu sau copilul tau alegeti guma de mestecat cu zahar, nu sunteti singurii care aleg acest lucru pe baza nevoii de dulce. Insa, un lucru extrem de important ce trebuie retinut este faptul ca bacteriilor din gura le place zaharul! Acestea folosesc zaharul drept combustibil, producând acizi care slabesc smaltul dintilor si provoaca cavitati.
Guma fara zahar – o alternativa
O veste buna pentru cei care nu vor sa renunte la guma: mestecarea acesteia, dar fara zahar, poate imbunatii sanatatea orala daca este consumata in anumite conditii! Guma de mestecat creste fluxul de saliva in gura, intarindu-ti dintii si spaland resturile alimentare si bacteriile. Desi acelasi lucru este valabil si in cazul gumei de mestecat cu zahar, fluxul crescut de saliva nu este suficient pentru a compensa daunele pe care le poate face zaharul.
Potrivit studiilor mestecarea gumei fara zahar timp de 20 de minute dupa masa poate preveni cariile dintilor. Saliva ajuta la neutralizarea acizilor din gurile noastre dupa masa. De asemenea, contine calciu si fosfat care intaresc smaltul dintilor, prima linie de aparare a dintilor nostri impotriva bacteriilor cauzatoare de cavitate.
Sa retinem insa un lucru: mestecatul gumei stimuleaza productia secretiilor gastrice, si de aceea nu este sanatos sa facem acest lucru timp indelungat. Mai ales in cazul celor care sufera de gastrita sau ulcer, productia de acid gastric le poate provoca neplaceri.
Guma de mestecat nu inlocuieste periajul
Guma de mestecat poate acționa doar ca un supliment la rutina ta zilnica de igienă orala si nu poate inlocui periajul si ata dentara ce nu ar trebui sa lipseasca din obiceiul de dupa fiecare masa. Daca vrei sa iti pastrezi un zambet alb cat mai mult timp, atunci obiceiurile sanatoase sunt raspunsul.
Iar daca nu stii cum anume ar trebui sa folosesti guma de mestecat iti lasam o idee pentru mai multa inspiratie: