Ce sunt fatetele dentare?
Acestea au devenit un trend insa putini stiu cand este procedura recomandata si care sunt efectele interventiei.
Plasate direct pe dinti, aceste piese individuale ii acopera. In general, din portelan sau compozit, acestea urmaresc sa imbunatateasca aspectul zambetului
Cum functioneaza fatetele dentare?
Principiul este simplu. Dupa lustruirea usoara a dintilor, stomatologul lipeste fateta la dintele vizat. De retinut faptul ca fateta este facuta dintr-o amprenta prelevata anterior. Prin urmare, acest proces ofera un efect de naturalete.
Un alt element pozitiv este faptul ca dintele pe care este fixata fateta este pastrat si, prin urmare, nu se intervine chirurgical. Durata aproximativa de viata a fatelelor dentare este de 10 ani.
Cum se mentin fatetele dentare?
Pentru ca dintele pe care este asezata fateta este inca viu, poate fi expus cariilor. Asadar, in ceea ce priveste dintii, igiena orala este primordiala: trebuie sa existe o rutina de a spala dintii dupa fiecare masa si sa luati in considerare sa reduceti consumul de tutun, ceai si cafea pentru a evita petele.
Care sunt rezultatele?
Acoperind partea din fata a dintilor, fatetele dentare imbunatatesc aspectul. Prin urmare, acestea au ca efect:
– Inchiderea spatiilor dintre dinti,
– Aranjeaza dintii nealiniati,
– Corecteaza un dinte care nu are o culoare uniforma cu ceilalti
Care este pretul pentru interventie?
Costul este unul destul de mare. Sa ai un zambet de vedeta are un pret pe masura: intre 400 și 1000 € fateta. Pretul depinde mult si de cabinet / oras.
Cele mai alese sunt fatetele ceramice. Aceasta interventie ar putea fi o solutie in urmatoarele situatii:
- in toate situațiile in care fatetarea este o optiune de tratament si este recomandata de medicul specialist, tocmai datorita rezistentei materialului si a stabilitatii coloristice. Fatetele ceramice s-au dovedit în timp unele dintre cele mai apreciate optiuni ale interventiilor stomatologice.
- dintii tai prezinta modificari structurale extinse: rupti, slabiti, diferite dimensiuni, afectati de abraziune prematura, patati
- cand spatiile mari dintre dinti trebuie acoperite
- vrei ca fatetele sa reziste in timp si sa conferi un aspect natural zambetului tau
- vrei sa investesti intr-un material estetic si durabil
Avantajele fațetelor ceramice
Durabilitate ridicata: fatetele ceramice sunt extrem de rezistente si durabile. Au o rezistenta excelenta la uzura si pot dura pana la 10 pana la 15 ani daca sunt ingrijite corespunzator.
Culoare naturala: fatetele ceramice reflecta lumina precum smaltul dentar, au o culoare naturala placuta, iar gama de nuante de alb disponibile este foarte variata, ceea ce le face perfect adaptabile din punct de vedere estetic si dificil de depasit in imitarea dintilor naturali.
Stabilitatea culorilor: ceramica este stabila in culori si, ca urmare a stratului de finisare exterior, fatetele ceramice sunt greu acoperite cu pigmenti alimentari, cum ar fi cafeaua sau vinul rosu.
Invazivitate minima: fatetele ceramice se aplica prin frezarea minima a stratului de smalt dentar, metoda fiind minim invaziva sau, în cazul fatetelor exclusiv din ceramica, procesul de cimentare se poate realiza direct pe dinti.
Dezavantajele fațetelor ceramice
Tratament in 1-3 sedinte: fatetele ceramice necesita mai intai o amprenta dentara in cabinetul stomatologic. Tehnicianul lucreaza la confectionarea fatetelor pe baza modelului de ghips obtinut prin amprentare. Pasul trei necesita cimentarea fatetelor si finalizarea actiunilor. Cand se foloseste tehnologia CAD / CAM, camera intraorala preia si transmite informatia computerului care va proiecta lucrarea. In această situatie, executia si cimentarea fatetelor se pot face in cadrul aceleiasi sesiuni.
Cost ridicat: in comparatie cu fatetele compozite, cele ceramice implica costuri mai mari, deoarece necesita mai mult timp pentru realizare si resurse.
Fara reparatii: fatetele ceramice, daca sunt fracturate sau ciobite, trebuie inlocuite deoarece nu suporta procedurile de restaurare.