Adesea pacientii se prezinta la medicul specialist cu durere de dinte resimtita in timpul consumului de alimente reci sau calde, precum si in timpul periajului dentar. Aceste dureri au ca punct de plecare aparitia cariei dentare, afectiune ce poate fi tratata acum rapid si eficient cu ajutorul laserului dentar.
De ce apar cariile? Raspunsul este foarte simplu: in cavitatea bucala exista numeroase bacterii ce se hranesc pentru a supravietui cu resturile alimentare restante. In cazul in care periajul dentar nu este efectuat corespunzator, de minim doua ori pe zi, igiena precara va duce la acumularea de astfel de resturi, bacteriile hranindu-se in special cu zaharurile din acestea. Actiunea specifica a acestor bacterii este formarea de acizi, ce va duce la o scadere a pH-ului local, producandu-se procesul numit demineralizarea smaltului.
Practic, daca pacientul nu respecta igiena orala, eliminand resturile alimentare prin periaj dentar, alaturi de apa de gura si ata dentara, bacteriile vor incepe sa actioneze, afectand smaltul si ducand, in timp si in lipsa unui tratament, la distrugerea sa. Totodata, igiena precara va duce la acumularea de tartru dentar care poate duce la afectarea gingiei.
Aceasta incepe sa se inflameze, instalandu-se gingivita, existand riscul de a aparea retractia gingivala. In acest caz, radacina dintelui incepe sa fie expusa, structura sa nefiind atat de rezistenta la aparitia cariilor.
Principalii factori care duc la aparitia cariilor
-
Igiena deficitara
-
Consumul de alimente si bauturi bogate in zahar
-
Fumatul
De asemenea, trebuie sa tinem cont si de mostenirea genetica a pacientilor. Exista posibilitatea ca anumiti pacienti sa sufere de afectiuni genetice ce se manifesta si afecteaza smaltul dentar, caz in care rezistenta la carii scade considerabil.
Initial va aparea o pata la nivelul locului unde dintele este afectat, fiind deseori neobservata de pacient, mai ales daca aceasta se afla in spatiile interdentare, unde exista un risc mai mare de a se acumula resturi de alimente. Ulterior, aceasta pata incepe sa fie maronie, iar in ultimul stadiu neagra si sub forma unei cavitati, in functie de gradul de dezvoltare al cariei respective.
Tratamentul cariilor cu laser
Tratamentul cu laser, care a revolutionat stomatologia datorita multiplelor sale beneficii, este cel mai indicat in astfel de afectiuni carioase. Efectul sau bactericid distruge toate bacteriile aflate la nivelul cariei dentare, eliminand riscul de a aparea o noua carie pe sub obturatia (plomba) realizata.
De asemenea, laserul nu intra in contact efectiv cu tesutul, ba chiar fiind minim invaziv si aducand multiple beneficii. Printre acestea se numara, mai ales, lipsa durerii in timpul tratamentului: pacientul nu mai necesita anestezie deoarece laserul nu produce nicio senzatie dureroasa, fiind mentinut confortul pacientului pe toata durata sedintei de tratament.
In lipsa efectuarii tratamentului la timp, caria poate evolua dinspre smalt spre dentina, incepand sa afecteze nervul. Pe langa durerea puternica resimtita de pacient, contaminarea nervului cu bacteriile de la nivelul cariei poate duce la aparitia unei infectii la radacina dintelui, fiind necesar un tratament de canal.