Sunteți îngrozit? Trebuie să vă tratați o carie, dar vă e frică de (și mai multă) durere? Nu disperați. Din fericire, în zilele noastre există și alternativă care ar putea să vă surâdă. Stomatologia laser poate trata cariile dentare fără durere! Imaginați-vă cum ar fi să scăpați de durerea de dinți și să nu auziți sunetul frezei dentare în somn pentru săptămâni la rând după vizita la stomatolog.
Și vestea bună este că laserul nu tratează doar cariile dentare, ci poate trata orice fel de afecțiuni ale gingiilor. În plus, este o opțiune excelentă și pentru copiii care refuză să li se facă anestezie, dar și pentru noi ceilalți, „copiii mari”, cărora ne vine să plângem numai când vedem ace.
Cum apar cariile?
Cariile apar datorită igienei orale precare, alimentației greșite, a fumatul și a scăderii pH-ului salivar. Caria dentară apare și se dezvoltă în urma unui proces de acumulare a bacteriilor în gură, care vor adera de suprafața dinților și se vor hrăni cu carbohidrații simplii din resturile alimentare. Astfel, bacteriile din resturile alimentare vor produce acizi, ducând la scăderea pH-ului salivar. De aceea, modul în care se efectuează igiena orală este foarte important, deoarece aceasta duce la eliminarea bacteriilor și a resturilor alimentare din cavitatea bucală. De asemenea, importante sunt și vizitele regulate la medicul stomatolog pentru ar putea preveni apariția cariilor. De cele mai multe ori, pacienții refuza să își trateze cariile în faza incipientă, deoarece se tem de durere. Dar, spre deosebire de procedura clasică care implică freză și anestezie, tratament cariilor cu LASER este o metodă care vă scutește de durere.
Câte tipuri de carii există și cum le putem trata?
Există mai multe tipuri de carii, clasificate în funcție de mai multe criterii. După nivelul de afectare a structurilor dentare există: carii incipiente, carii în smalț (superficiale), carii în dentină (medii), carii în dentină aproape de camera pulpară (profunde) și carii în cement (de rădăcina). După nivelul de localizare pe dinte există: carii pe fețe netede (la colet sau între dinți) și carii în șanțuri și fosete.
În funcție de tipul de carie și de localizare avem mai multe opțiuni de tratament pentru carii dentare. Cele necavitare se pot trata prin ședințe de remineralizare cu îmbunătățirea periajului și o alimentație corectă. Rezultate bune sunt mai des întâlnite la cariile apărute recent. Pentru cele mai vechi se poate încerca un tratament minim-invaziv de impregnare cu rășină fluidă de tip ICON.
Ce e laserul dentar?
Laserul este un dispozitiv care emite un fascicul intens de radiații coerente în spațiu și timp și e de mai multe tipuri, utilizând diferite lungimi de undă. Laserul dentar este conceput special pentru aplicații dentare moderne.
Deși utilizarea sa în unele lucrări de rutină rămâne limitată, în multe cazuri, utilizarea lui are avantaje reale față de tehnicile tradiționale. Laserele sunt folosite în stomatologie de peste douăzeci de ani, cu un interes tot mai mare în ultimii ani. Detectarea cariei dentare precoce este fi uneori dificil de diagnosticat, cu toate acestea, un diagnostic precoce este fundamental, deoarece permite tratarea cariilor cu laser, un procedeu minim-invaziv.
Dacă sunteți în căutarea unei alternative moderne, nedureroase și mult mai precise, de tratare a cariilor dentare, programați-vă pentru o consultație la clinica Life Dental Spa. Nu veți regreta!