Cand vine vorba de afectare gingivala disconfortul pacientului creste accentuat de la o zi la alta. Durerea gingivala este deseori insotita si de sangerari gingivale, urmand sa isi faca aparitia si retractia gingivala.
Gingivita reprezinta inflamatia gingiei ca urmare a acumularii masive de tartru dentar. In cazul in care pacientul ignora efectuarea unei igiene corespunzatoare, resturile alimentare restante, impreuna cu bacteriile existente in cavitatea bucala, vor duce la formarea tartrului dentar.
Acest depozit este foarte aderent de suprafata dentara, neputand fi eliminat prin periajul zilnic, ci doar in urma efectuarii unui detartraj cu ultrasunete si a unui periaj profesional in cabinetul stomatologic.
Gingivita are ca prim semn de manifestare schimbarea culorii gingiei, din roz pal aceasta capatand nuante rosiatice. Tartrul depus atat supra, cat si subgingival duce la afectarea gingiei, aceasta sangerand si producand dureri, spre disconfortul sporit al pacientului, mai ales in timpul periajului si in timpul meselor, cand sunt mestecate alimentele.
Pacientilor care sufera de gingivita li se recomanda, pentru a mentine starea de sanatate orala, efectuarea periodica, la intervale de sase luni, a unui pachet complet de igienizare orala, pentru a elimina posibilitatea acumularii de tartru ce duce la aparitia gingivitei.
-
Tratament cu ozonoterapie
Acest tratament antibacterian si antifungic reduce inflamatia si durerea de gingie cu ajutorul unui amestec de ozon si oxigen, care este introdus cu ajutorul unui aparat in tesutul gingival si subgingival.
- Tratament pentru gingivita cu laserul dentar
Avand efect sterilizant, laserul dentar elimina principalul factor ce determina aparitia afectiunilor gingivale, fiind nedureros, eliminand necesitatea efectuarii anesteziei in prealabil.
In lipsa tratarii gingivitei, pacientul va resimti afectarea gingiei mult mai puternic, din cauza retractiei gingivale ce incepe sa aiba loc. Astfel, radacina dintelui devine expusa, pacientul putand sa resimta acum si o sensibilitate mai aparte la cald sau la rece.
In timp, retractia gingivala va duce la aparitia unui grad de mobilitate dentara, deoarece tesutul care sustine si care ofera stabilitate dintelui incepe sa fie afectat, instalandu-se parodontoza. Este foarte important de avut in vedere acest aspect, deoarece o crestere a mobilitatii va duce la pierderea dintilor, in cazul lipsei unui tratament.
Tratamentul pentru parodontita realizat cu ajutorul laserului stomatologic este mult mai usor, mai modern si cu beneficii mai mari pentru pentru pacienti.
Fiind complet lipsit de durere, laserul dentar confera un confort pacientului, acesta neavand complicatii in urma procedurii, ba chiar putand sa consume alimente dupa interventie.