Parodontoza este o afectiune des intalnita in cabinetul stomatolog. Care sunt cauzele ce duc la aparitia sa? Cum o putem preveni? Care este cel mai indicat tratament pentru parodontoza? Citeste in continuare si afla raspunsul la aceste intrebari!
Parodontita este o afectiune orala ce apare in timp, manifestandu-se prin diferite grade de mobilitate la nivelul dintilor, putand sa se ajunga, in lipsa unui tratament adecvat, la pierderea lor. Practic, in cazul parodontozei, tesutul de sustinere al dintelui devine din ce in ce mai slabit, din cauza factorilor agresori, iar stabilitatea dintilor pe arcada are de suferit.
Cauza principala de aparitie a parodontozei este reprezentata de neglijarea igienei orale.
In cavitatea bucala se afla numeroase specii de bacterii care se hranesc cu resturile alimentare restante, acestea avand actiuni daunatoare asupra sanatatii orale si nu numai. In cazul unei igiene orale precare, acumularea de resturi alimentare nu face altceva decat sa favorizeze dezvoltarea bacteriilor, formandu-se, in timp, tartrul dentar. Piatra dentara, odata atasata de suprafata dintelui, nu mai poate fi eliminata prin simplul periaj, iar amanarea vizitei la stomatolog va duce la acumularea de depozite din ce in ce mai mari.
Depozitele de tartru sunt un factor nociv pentru gingie. In mod normal, gingia are un aspect sanatos, roz-pal, insa atunci cand aceasta este iritata de depozitele de tartru, apare gingivita. Gingivita este un stadiu anterior parodontozei, aceasta manifestandu-se prin:
- Sangerari gingivale – in mod firesc, gingiile nu trebuie sa sangereze
- Dureri gingivale in timpul periajului si nu numai
- Schimbarea nuantei gingiei in rosu-violaceu
In cazul in care toate aceste semne exista, este clar ca gingia este inflamata si incepe sa sufere. Pentru a se apara in mod natural, va aparea fenomenul de retractie gingivala, ceea ce va duce la dezvelirea radacinii si la afectarea stabilitatii dintilor.
Spre deosebire de tratamentul gingivitei, unde efectele afectiunii sunt eliminate complet, parodontoza are un tratament de stopare, ce minimizeaza simptomele.
Cum tratam boala parodontala?
Specialistii în stomatologie holistica, propun un tratament minim-invaziv si complet lipsit de durere, ce are la baza utilizarea tehnologiei de ultima generatie a laserului stomatologic.
Avantajele majore ale tratamentului gingivitei cu laserul, precum si al parodontozei sunt:
- Efectul sau minim-invaziv, ce nu lezeaza tesuturile sanatoase
- Completa lipsa a durerii, anestezia nefiind necesara
- Efectul bactericid, ce elimina bacteriile care au produs boala
- Stimularea regenerarii si a imunitatii locale, efectele fiind vizibile inca de la primele sedinte
In acest sens, pentru a preveni parodontoza, specialistii nostri recomanda:
-
Respectarea ritualului de igiena orala
Acesta implica minim doua periaje pe zi cu o pasta de dinti adecvata, preferabil din ingrediente organice, cat mai naturale, precum si utilizarea apei de gura si a atei dentara, alaturi de dusul bucal. In acest fel, sunt eliminate resturile alimentare, mentinandu-se sanatatea orala.
-
Vizite periodice la medicul specialist
Specialistii recomanda ca de minim doua ori pe an sa se efectueze o vizita in cabinetul stomatologic pentru a urmari nivelul sanatatii orale. Este important de mentionat ca parodontoza este asociata deseori si cu alte patologii, precum afectiuni cardio-vasculare sau nervoase, de tip Alzheimer.
Mentinerea sanatatii orale joaca un rol important in pastrarea intregii sanatati.