Alimentele si bauturile pe care le consumam zilnic pot afecta dramatic sanatatea dintilor nostri din primele momente in care le ingeram. Cum si de ce se intampla acest lucru?
Efectul pe care bauturile il au asupra dintilor depinde de mai multe lucruri, dar este determinat in principal de aciditatea lor. Orice bautura care măsoară 5,5 sau mai putin pe scala de pH este considerata acida. Alimentele si bauturile acide ,,inmoaie” smaltul dintilor, ceea ce face dintii sensibili si vulnerabili la deteriorare, cum ar fi cariile. Bauturile cu un continut ridicat de acid si zahar au potentialul de a fi dublu daunatoare, deoarece zaharul este hrana preferata a bacteriilor care traiesc in mediul acid.
-
Vinul
Cand vine vorba de vinul rosu, acesta este un daunator al albului dintilor. Conform cifrelor, vinul alb este mai acid decat cel rosu si, prin urmare, este mai nociv atunci cand vine vorba de smaltul dintilor, fiind mult mai usor sa fie patati de lichidele sau alimentele consumate.
-
Vodka
Vodka are un pH în jurul valorii de 4, dar în unele cazuri poate ajunge la 8. Marcile de vodcă mai putin scumpe tind să aiba un pH mai scăzut, în timp ce tipurile de vodka premium tind să aiba un pH mai mare. De asemenea, alcoolul are un efect de uscare, iar ca raspuns al organismului, saliva creaza un sistem de aparare natural al gurii impotriva daunatorilor. In cazul unui consum excesiv, sistemul de aparare nu mai are efect.
-
Laptele
Numeroase componente ale laptelui, inclusiv proteinele și mineralele sau calciul, ingreuneaza atasarea si cresterea multor bacterii care formează cavitati.
Acesta este deseori recomandat pentru a intari oasele si smaltul, pentru orice varsta.
-
Cola
Cola nu dauneaza doar sanatatii generale, insa si dintilor tai! Bauturile racoritoare de tip cola pot avea un efect extrem de negativ asupra sanatatii dintilor. Desi puteti fi pacalit de reclamele ce spun ca unele bauturi nu au zahar, stiinta spune altfel.
Studiile nu au aratat cu adevarat nicio diferenta in dizolvarea smaltului intre cola dietetica si cea obisnuita in cadrul aceluiași brand, astfel incat continutul de zahar nu spune cu adevarat intreaga poveste. Aciditatea si compozitia generala a bauturii par să joace un rol important in nocivitatea sa.
-
Sucul de fructe
Cele mai multe sucuri de fructe sunt concentrate si, prin urmare, te expun la mult mai acid decat daca ar fi sa mananci fructele in forma lor naturala. Exista intr-adevar o diferenta intre tipurile de sucuri prin prisma fructelor utilizate. In functie de fructul folosit, pH-ul poate sa scada sau sa creasca.
Pentru a scadea potentialul nociv al sucurilor, recomandarea ar fi ca acestea sa fie diluate cu apa.
-
Ceaiul
Ce efect are ceaiul asupra dintilor? Depinde despre ce fel de ceai vorbim.
Potrivit mai multor specialisti, ceaiurile preparate in confortul casei tale au de obicei un pH peste 5,5, care nu ne pune smaltul in pericol. Ceaiul verde poate avea chiar efecte pozitive asupra sanatatii gingiilor si in prevenirea degradarii acestora.
Cu toate acestea, atunci cand ne referim la alte genuri de ceaiuri , precum ice tea sau bauturi pe baza de ceai, lucrurile se schimba. De exemplu, ceaiurile înghețate au un pH foarte scăzut, în intervalul 2,5 până la 3,5 si sunt incarcate cu zahar.