Boala parodontală este o boală cronică a gingiei, de tip inflamator, ce acționează la nivelul țesuturilor prin care dinții sunt susținuți pe arcadă – ligament parodontal, gingie și os alveolar. În formele severe, parodontoza poate duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului care îi susțin.
Semnele de alarmă pentru parodontoză
Cele trei mari semne de alarmă de gingivită (stadiul inițial al bolii), care ar trebui, de fapt, să ne aducă la un consult stomatologic pe oricare dintre noi sunt: sângerările gingivale, sensibilitatea exagerată apărută în timp ce ne spălăm pe dinți și inflamarea gingiei. De asemenea, primele semne pe care le putem vedea noi, pacienții, în timpul periajului ar fi – umflarea gingiei, o ușoară durere în timp ce mâncăm sau când ne spălăm pe dinți, o durere mai puternică atunci când mâncăm alimente tari și sângerarea sau retracția gingivală.
Desigur, cei mai mulți dintre români tind să ignore aceste probleme, însă ele nu ar trebui neglijate, dimpotrivă, ar trebui să ne determine să mergem la un control stomatologic, indiferent dacă am avut sau nu bunici ori părinți cu parodontită sau orice altă formă de boală gingivală.
Cum s-a ajuns aici – principalele cauze ale parodontozei
În general, bolile parodontale apar la persoane între 30-40 de ani, dar există și cazuri de parodontoză cu debut tardiv, după vârsta de 50 de ani, ori, dimpotrivă, unul timpuriu și foarte agresiv, până la 20 de ani. Principalul factor incriminat este cel microbian, susținut de consumul exagerat de zahăr și de o igienă orală precară, pentru că parodontoza este, de fapt, o afecțiune dată de o supra-infecție apărută la nivelul gingiei și a osului.
Pe scurt, dacă nu ne spălăm pe dinți, amiloidul și zaharurile din resturile alimentare rămase între dinți vor interacționa cu bacteriile care se află în mod normal gură și care se vor înmulți dând naștere plăcii dentare – o peliculă compusă din bacterii. Placa dentară se va întări sub linia gingiei și așa apare tartrul, care va putea fi eliminat doar printr-un detartraj profesional.
Dacă boala e descoperită în fazele incipiente, poate fi oprită prin tratamente țintite, ca să nu se ajungă la căderea dinților. De asemenea, în apariția bolii contează și predispoziția genetică combinată cu factorii favorizanți; fumatul, diabetul, lipsa igienizărilor profesionale și sistemul imunitar slăbit. Așadar, nu uitați de controalele de rutină! Parodontoza e o boală tratabilă, dar e una cu care nu trebuie să glumiți!