Sunt intrebata deseori de catre pacienti, ce periuta de dinti sau pasta de dinti sa foloseasca. Raspunsul in prima faza este simplu: este important sa spalati toate suprafetele dintilor.
Apoi, desigur, ca discutia despre paste si periute de dinti este una de finete.
Cand si cum se face igienizarea dintilor si cu ce mijloace?
O igiena orala corecta presupune spalarea tuturor suprafetelor dintilor si a limbii de doua ori pe zi: dimineata, inainte de masa si seara, dupa ultima masa. De asemenea, seara, dupa periaj, se va folosi dusul bucal pentru igienizarea spatiilor interdentare, suprafete care altfel raman necuratate si sunt locul propice pentru acumularea bacteriilor.
Multi dintre pacienti obisnuiesc sa se spele pe dinti doar dimineata, pentru a mirosi frumos cand ies in societate. Insa cel mai important periaj este cel de seara deoarece bacteriile de peste zi daca nu sunt eliminate din gura inainte de somn, se vor inmulti peste noapte intr-un mediu propice dezvoltarii (e cald, umed si intuneric in cavitatea bucala peste noapte), ducand la aparitia cariilor si a bolilor parodontale.
Ce periuta de dinti sa alegem?
De ce criterii tinem cont in alegerea corecta a unei periute de dinti? Atunci cand alegem periuta de dinti, este necesar sa tinem cont de sfatul medicului stomatolog curant. El este cel mai in masura sa dea un sfat corect, personalizat asupra tipului de peri necesari, a duratei, frecventei si tipului de periuta de dinti.
CTA: Programeaza-te la stomatolog si cere-i sfatul pentru a alege o periuta de dinti potrivita pentru tine!
Tipul de peri al periutei
Ca reguli generale, este indicata o periuta de dinti cu peri de consistenta medie. Acestia sunt suficient de tari cat sa igienizeze corect si suficient de moi cat sa nu lezeze gingia.
De fapt, nu consistenta perilor va duce la o igienizare mai corecta, ci miscarile realizate si de cate ori sunt periate suprafetele dintilor. Miscarea trebuie sa fie verticala, dinspre gingie inspre marginea libera a dintilor pentru a lua bacteriile din santul gingival si a le elimina.
Daca miscarea este orizontala, bacteriile vor fi cantonate interdentar cauzand carii interdentare si inflamatia gingiei.
Frecventa cu care ne periem dintii
Fiecare suprafata dentara va fi curatata de 7-10 ori pentru a ne asigura ca ramane curata.
Durata periajului
Un periaj va tine 2-4 minute in functie de periuta de dinti folosita.
Ce fel de periuta de dinti sa alegem?
Exista mai multe feluri de periute de dinti:
- periuta de dinti manuala;
- periuta de dinti electrica simpla;
- periuta de dinti electrica rotativa;
- periuta de dinti electrica ultrasonica.
Avantaje si dejavantaje ale diferitelor modele de periute de dinti
Toate vor curata dintii atata vreme cat perii ating suprafetele dentare. Daca tehnica de periaj este incorecta, chiar daca este folosita cea mai scumpa periuta de dinti, acestia nu vor fi curatati.
- Periuta de dinti manuala are avantajul pretului mic insa este necesar un timp mai indelungat de periaj pentru a atinge eficienta maxima.
- Periuta de dinti electrica este mai scumpa, dar timpul de periaj este mai mic, deci eficienta este atinsa mai repede.
- Diferenta intre periuta de dinti rotativa si cea ultrasonica o constituie miscarile pe care fiecare sistem le realizeaza.
- Periuta de dinti ultrasonica este recomandata oricarui pacient indiferent de problemele stomatologice pe care le are. Miscarile ei sunt potrivite inclusiv pentru pacientii cu probleme gingivale pentru ca riscul afectarii gingiei este minim.
- Periuta de dinti rotativa este indicata tuturor pacientilor, exceptandu-I pe cei cu probleme parodontale deoarece miscarea rotativa le poate afecta gingia si asa sensibila.
Deosebit de important este ca periuta sa fie schimbata la 3 luni. Acesta este intervalul in care perii incep sa se deterioreze si periuta acumuleaza o cantitate mare de bacterii.
Daca se deterioreaza perii la varf, acest lucru inseamna ca ei nu mai igienizeaza corect si pot avea risc mare de a rani gingiile.
Intretinerea periutelor de dinti
O data cu fiecare periaj, perii trebuie curatati in jet puternic de apa pentru a indeparta resturile alimentare si placa bacteriana de pe aceasta.
Insa o cantitate mica de bacterii tot va ramane pe suprafata periilor. Daca periuta de dinti nu este schimbata la 3 luni, aceste bacterii vor fi recirculate in cavitatea orala, iar curatarea va fi pur mecanica, nu de profunzime.