Parodontita este o infectie comuna care dauneaza tesutului moale si oaselor care sustin dintele.
Fara tratament, osul alveolar din jurul dintilor se pierde lent si progresiv, dintii raman fara sustinere si incep sa devina mobili. O boala a gingiilor predecesoare parodontozei este gingivita, o afectiune caracterizata prin dureri gingivale, sangerare.
Tratamentul clasic al parodontozei
Stomatologia clasica abordeaza tratamentul parodontozei in urmatorul mod:
- igienizare profesionala (detartraj ultrasonic, periaj profesional, airflow);
- chiuretaj subgingival mecanic in camp inchis – curatarea zonei subgingivale de tartru, depozite bacteriene cu ajutorul unei chiurete, sub anestezie locala;
- chiuretaj subgingival in camp deschis – este o interventie chirurgicala ce presupune realizarea unor incizii, decolarea gingiei, curatarea mecanica a radacinilor dintilor descoperiti si apoi sutura (coasere).
Toate aceste proceduri au rezultate bune, insa sunt destul de traumatizante pentru pacient, iar eficienta pe termen lung este limitata.
Tratament parodontoza cu ultratehnologia laser
Noul standard de ingrijire a bolilor parodontale este tratamentul parodontal cu laser. Daca vi s-a spus ca aveti nevoie de o interventie chirurgicala a gingiilor sau aveti o boala parodontala, aceasta noua tehnologie inlocuieste taierea tesutului gingiilor cu un bisturiu si nu necesita cusaturi.
Aceasta inseamna o recuperare usoara cu sangerare minima, care pastreaza tesutul gingiilor, reduce expunerea la radacina si sensibilitatea si are un pret rezonabil in comparatie cu chirurgia traditionala a gingiilor.
Tratamentul non-chirurgical cu laser este mult mai putin invaziv, nedureros, de cele mai multe ori nu necesita anestezie, si are eficienta mult mai mare decat procedurile clasice datorita efectului bactericid al laserului dentar. Efectul bactericid este foarte important intr-o astfel de interventie, deoarece elimina cu succes bacteriile care au produs boala, din zona subgingivala si din pungile parodontale.
Mentinerea rezultatelor obtinute
Pentru a pastra beneficiul tratamentului, va trebui sa fie pusa la punct terapia de intretinere parodontala care consta in curatare si detartrare foarte regulata. Acest gen de preventie dureaza toata viata si ar trebui sa fie urmat cu cea mai mare atentie. Aceasta este probabil cea mai importanta faza a tratamentului.
- Rezultatul tratamentului parodontal depinde mult de participarea ta.
- Intr-adevar, calitatea controlului zilnic al igienei orale joaca un rol esential in succesul impotriva acestor boli.
- Tutunul reduce succesul tratamentelor parodontale.
Asadar, cea mai buna metoda de tratament parodontoza este preventia.
Pentru cazul in care parodontoza deja s-a instalat, recunoasteti semnele care tradeaza o problema gingivala si prezentati-va la medicul stomatolog.