Cand vine vorba de afectiuni orale, parodontoza pare a fi una dintre cele mai inspaimantatoare. Gandul la posibila pierdere a dintilor provoaca anxietate in randul pacientilor, gandul lor fiind ,,Oare mi se poate intampla si mie?”.
Boala parodontala este o afectiune gingivala care se manifesta prin cresterea, in timp, a mobilitatii dintilor. Ignorarea semnelor sau refuzul unui tratament face ca parodontoza sa se accentueze, putand sa duca, intr-un caz dramatic, la pierderea dintilor de pe arcada.
Care sunt cauzele principale ce duc la aparitia parodontozei?
-
Igiena orala deficitara
In cazul in care igiena orala este neglijata, aceste resturi alimentare se vor depune treptat, incepand sa fie sursa de hrana pentru bacteriile prezente in cavitatea orala. Cu timpul, se va produce si fenomenul de mineralizare a placii bacteriene compusa din resturi alimentare si microbi, ceea ce va duce la acumularea tartrului dentar. Piatra dentara va incepe sa irite gingia, producand initial inflamarea acesteia, denumita gingivita. Gingivita netratata poate duce, din pacate, la aparitia parodontozei.
Recomandarea specialistilor pentru a preveni aparitia parodontozei consta in respectarea cu strictete a ritualului de igiena orala. Minimul de doua periaje dentare pe zi trebuie combinat cu folosirea atei de gura si a apei bucale, precum si dusului bucal. In acest fel, sunt eliminate intr-un mod eficient resturile alimentare, scazand riscul acumularii lor.
-
Predispozitia genetica
Cu toate ca parodontoza are factor redus de transmitere genetica, s-a observat ca persoanele care au in familie cazuri de parodontoza sunt mult mai predispuse la aceasta afectiune. Pentru a monitoriza periodic statusul dentar si pentru a evalua riscul de aparitie al parodontozei, specfialistii recomanda vizitele la medicul stomotolog o data la sase luni, unde expertul in parodontologie poate stabili care sunt sansele de dezvoltare ale parodontozei.
Gingiile inflamate, sangerarile gingivale si durerea de gingie sunt semne ale instalarii gingivitei.
In acest caz, mai exista doar un pas pana la aparitia parodontozei. Tesutul de sustinere al gingiei incepe sa fie atacat de depozitele de tartru, astfel ca gingia va alege, in semn de aparare, sa se retraga. Nu doar ca radacina dintelui va deveni expusa, crescand sansa de aparitie a cariilor de colet, dar si stabilitatea dintilor va incepe sa scada de-a lungul timpului, in lipsa unui tratament.
Stomatologii vin in ajutorul pacientilor care sufera de parodontoza sau de gingivita, propunerea noastra fiind un tratament fara durere, realizat cu tehnologia laserului stomatologic. Adeptii stomatologiei holistice, specialistii nostri ofera consiliere pacientilor care sufera de boala parodontala, interesul fiind acela de a constientiza ca odata parodontoza instalata, este de dorit ca evolutia acesteia sa fie stopata si dintii sa fie mentinuti cat mai mult timp pe arcade.
Riscurile la care se expune un pacient cu parodontoza sunt deosebit de grave, acestea pornind de la pierderea dintilor, pana la afectarea intregului organism.
Specialistii au ajuns la concluzia ca bacteriile prezente in dezvoltarea parodontozei sunt implicate, de asemenea, si in aparitia diferitelor afectiuni cardio-vasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) sau nervoase (Alzeimer).
In acest sens, tratarea parodontozei cu laser nu doar ca minimizeaza efectele bolii, dar si previne dezvoltarea unor afectiuni asociate, avand si alte avantaje:
- Este minim-invaziv, prietenos cu tesuturile
- Este complet lipsit de durere
- Stimuleaza imunitatea si regenerarea orala
- Nu implica manevre chirurgicale de tipul chiuretajelor
- Are efect bactericid, distrugand bacteriile si eliminand riscul complicatiilor
- Efectele sale sunt vizibile inca de la primele sedinte de tratament