Odontectomia este o manevra chirurgicala de tipul extractiei dentare care se realizeaza atunci cand un dinte este inclus in osul alveolar. Odontectomia este efectuata in special in cazul maselelor de minte.
Extractia dentara este o manopera de chirurgie dentara prin care un dinte este extras de la nivelul arcadei dentare. In cazul dintilor inclusi, acestia nu au erupt pe arcada, din diferite motive. Dintii inclusi pot fi observati in urma efectuarii unei radiografii, medicul specialist facand o corelatie intre imaginea radiografica si statusul oral al pacientului.
Extractiile maselelor de minte sunt manopere complexe, de aceea trebuie efectuate cu mare atentie si profesionalism. Durerea de masea de minte este greu de suportat pentru pacienti, astfel ca atunci cand situatia impune, se poate recurge la realizarea odontectomiei cu ajutorul chirurgiei dentare laser.
De ce nu erup dintii?
Exista multiple cauze pentru care dintii nu erup corespunzator pe arcada, situatii in care este necesara o odontectomie. Printre acestea se numara:
- Pozitia necorespunzatoare in care dintele se afla (oblic, orizontal), ceea ce ii face imposibila eruptia pe arcada
- Spatiul de pe arcada este insuficient sau chiar inexistent pentru ca dintele respectiv sa erupa
Problemele pe care le provoaca un dinte inclus care nu este extras la timp prin odontectomie sunt:
- Perturbarea eruptiei dintilor vecini
- Perturbarea tratamentului ortodontic, dintii neputand sa se alinieze cu ajutorul aparatului dentar din cauza dintelui inclus
Cand este indicata odontectomia?
Cel mai des, manopera de odontectomie este indicata in cazul molarilor de minte de la nivel maxilar si mandibular. Molarii de minte erup in jurul varstei de 18 ani, existand multiple situatii in care acestia nu pot aparea de arcada (lipsa de spatiu suficient sau pozitie anormala).
Pozitia anormala a molarilor de minte inclusi aduce in atentie posibilitatea de a aparea complicatii septice si nervoase. Molarii maxilari se afla in proximitatea sinusului maxilar, iar molarii mandibulari in apropierea canalului mandibular.
Odontectomia este o manopera chirurgicala complexa, pentru care medicii stomatologi recurg doar in cazurile absolut necesare. Specialistii analizeaza clar beneficiile acestei manopere in comparatiile cu toate complicatiile ce pot aparea, pentru a putea sa intocmeasca un plan de tratament corespunzator.
De asemenea, este foarte important ca pacientii sa nu amane tratamentul chirugical atunci cand acesta este necesar, motivele precum pretul extractiei unei masele sau teama de procedura chirugicala putand fi discutate cu echipa medici pentru a se crea o atmosfera confortabila medic-pacient, care va duce la cele mai bune reusite stomatologice.
Cu toate acestea, tehnologia moderna permite realizarea de proceduri chirurgicale de tipul odontectomiilor cu ajutorul laserului stomatologic. Printre avantajele utilizarii laserului se numara:
- Sangerarea diminuata
- Diminuarea durerii care poate aparea postextractional
- Efect bactericid, sterilizant
- Scaderea riscului de infectie dupa interventie
- Stimularea vindecarii mult mai rapide