Chistectomia este o manopera chirurgicala in cadrul careia este extirpat un chist. Chistul reprezinta o cavitate ce se formeaza patologic, acesta fiind delimitat partial sau in totalitate de catre o membrana. In interior chistul poate contine un fluid de natura bacteriana.
De ce apare un chist?
Adesea, chistul dentar apare la nivelul varfului radacinii, mai ales in cazul dintilor devitalizati (in cazul carora nervul este mort). Cauza principala care duce la formarea unui chist este o infectie sau un traumatism la nivelul dintelui respectiv.
Problema majora a chisturilor dentare este reprezentata de lipsa simptomelor in momentul formarii acestora. Practic, durerea provocata de un chist apare abia atunci cand se dezvolta infectia, pacientii prezentandu-se la medicul specialist fara a cunoaste faptul ca exista o formatiune de tip chistic la nivelul cavitatii orale.
Chistul trebuie eliminat cat mai repede printr-o operatie de chistectomie, pentru a elimina riscul de aparitie al complicatiilor si pentru a elimina disconfortul pacientului.
De cate tipuri pot fi chisturile?
Chisturile dentare se impart in doua mari categorii, si anume:
chisturi aparute in timpul dezvoltarii, ce pot fi de cauza dentare sau nu
chisturi de natura inflamatorie (chist periapical) dezvoltat la nivelul radacinii unui dinte afectat
Cel mai intalnit este chistul aparut la nivelul radacinii dintelui, atunci cand acesta a suferit un proces de necrozare al nervului datorat unei carii dentare netratate. Pe scurt, daca o carie dentara a ajuns pana la nivelul nervului si a produs infectia acestuia, precum si necroza sa (moartea), exista sanse mari sa se formeze un chist.
Operatia de chistectomie este o manopera invaziva, la care se recurge doar atunci cand este absolut necesar. In mod normal, un dinte care sufera de necroza nervului poate fi tratat endodontic (pe canale). In cazurile exceptionale, atunci cand nu se mai preteaza tratamentul endodontic, se poate recurge la manevra chirurgicala de chistectomie.
Ce presupune chistectomia?
Chistectomia este o procedura a chirurgiei dentare ce are la baza o incizie la nivelul mucoasei gingivale, efectuata in scopul de la elimina atat continutul chistului (fluidul bacterian) cat si membrana chistica. In acest fel, este tratata infectia dentara dezvoltata la acest nivel.
Clasic, procedura este una dureroasa si greu de suportat pentru pacient, chiar si cu anestezie locala. De aceea, ideal este sa se utilizeze tehnologia de ultima generatie a laserului stomatologic, care este mult mai confortabil pentru pacient.
De ce laserul dentar?
Tehnologia moderna a laserului stomatologic gratie rezultatelor superioare obtinute in urma efectuarii tratamentelor de canal cu ajutorul laserului.
-
Acesta are proprietatea de a steriliza canalele radiculare, avand un efect bactericid ce duce la eliminarea infectiei si la scaderea riscului de complicatii
-
Stimularea regenerarii, osul remineralizandu-se intr-o perioada de cateva luni
In urma tratarii dintelui respectiv, este foarte important ca acesta sa fie acoperit cu o coroana dentara (confectionata din zirconiu, ceramica, etc.) pentru a-i oferi dintelui rezistenta necesara.
In cazul pacientilor care au chisturi, este foarte importanta consilierea cu privire la manoperele ce urmeaza a fi efectuate. In acest sens, fiecare pacient trebuie sa aiba un plan de tratament bine stabilit, in care sunt mentionate toate cheltuielile.
Este esential ca pacientii ca inteleaga ca valoarea tratamentelor poate varia de la caz la caz, pretul detartrajului efectuat la inceputul tratamentului pentru curatarea cavitatii orale, precum si pretul coroanei dentare ce va acoperi dintele la final putand sa varieze in functie de factorii clinici.