Din primele minute ale zilei, fluorul este printre primele substante pe care le ingeram de la periajul zilnic. Cei mai multi intra in contact cu aceasta substanta de cel putin 3 ori pe zi, la periajul dintilor dupa masa. Care este adevarul si de ce exista pareri contradictorii privind acest ingredient promovat constant?
Fluorul – toxic?
Acum aproximativ 80 de ani apa potabila era fluorizata cu fluorura de sodiu. Acest lucru se intampla in urma unei campanii de promovare a beneficiilor fluorului. In urma reclamelor fluorul a devenit cel mai bun remediu pentru a trata cariile si pentru a face aceasta problema o istorie. A fost introdus in pastele de dinti sau apa de gura ca ingredient principal, accesibil atat pentru copii cat si pentru varstnici.
Dupa acest eveniment foarte multe informatii privind fluorul au avut doar un sens pozitiv, etaland doar rezultatele uimitoare de a proteja si ocoli problemele dentare. Totodata, doza recomandata de consum al fluorului este de 1 mg/l, insa in anumite regiuni era chiar de 2-3 ori mai mare.
Ulterior, teorii conspirationiste au aparut pe piata: Gerald J. Cox – un om de stiinta care a promovat fluorul drept ingredientul minune, era platit de o firma din domeniul metalurgiei sa faca acest lucru. Unul dintre deseurile principale era chiar fluorura de sodiu, iar in general aceasta era folosita pentru a crea otravuri pentru gandaci sau sobolani.
Ce spun cifrele?
Daca intre timp fluorizarea apei a fost redusa sau eliminata complet din proceduri, studiile privind avantajele fluorului inca produc reactii diverse la nivelul populatiei. Nu doar ca majoritatea oamenilor ignora efectele negative ale acestui ingredient, dar multi il considera chiar elementar pentru sanatatea dintilor lor. Ce se intampla in momentul in care ingeram fluor?
Fragilizarea oaselor si pericolul mai mare de a le fractura in caz de lovituri mai puternice, afectiuni ale creierului si a compartamentului uman; sunt doar cateva exemple de efecte negative ce au fost publicate de catre cercetatori.
Inclusiv bebelusii pot fi afectati de expunerea la fluor prin procesul de alaptare sau folosirea unor alimente/substante ce contin si acest ingredient. Astfel, se poate ajunge in timp la decolorarea dintilor, afectiuni ale oaselor sau ale articulatiilor. De asemenea, probleme la tiroida sau neurologice au fost constatate ca efecte secundare in urma consumului mare de fluor.
Poate afecta IQ-ul?
Exista zvonuri legate de afectarea inteligentei prin utilizarea fluorului. Dar este adevarat?
In 2017 un studiu privind capacitatea cognitiva in raport cu consumul de fluor a fost publicat. Cercetarea a fost fondata pe un numar de 299 de femei insarcinate si copiii acestora in perioada in care acestia aveau intre 6 si 12 ani. Cei care aveau un nivel ridicat de fluor in organism, se regaseau printre cei cu un nivel mai scazut de IQ.
Pe langa acest studiu, anterior, in 2014, fluorul a fost catalogat drept o neurotoxina ce poate fi distructiva pentru organism. Alaturi de arsenic, toluen sau mercur, acestea sunt elementele de care oricine ar trebui sa se fereasca.
Care sunt simptomele intoxicarii cu fluor?
-
Dureri abdominale
-
Salivarea excesiva
-
Ameteti si stari de voma
-
Crize si spasme musculare
Bineinteles, acest lucru nu se intampla daca bem un pahar de apa ce contine o cantitate infima de fluor, ci doar daca exista un nivel ridicat al fluorului in acel produs. De cele mai multe ori acest lucru se intampla la copiii care inghit cantitati mari de paste de dinti sau apa de gura. Pentru a preveni acest lucru este recomandata asistarea acestora in procesul de igienizare a dintilor. Ca alternativa, se pot inlocui pastele cu fluor cu paste de dinti pe baza de ingrediente organice, fara fluor.
In viata de zi cu zi, veti intalni fluorul in:
-
Paste de dinti
-
Apa de gura
-
Ata dentara
-
Suplimente pe baza de fluor
-
Apa potabila
-
Mancare (unde se utilizeaza apa potabila cu fluor)
Practic, fluorul este inca o substanta foarte frecvent recomandata de medicii stomatologi pacientilor lor. In ultima vreme insa, o data cu trend-ul unui stil de viata cat mai sanatos, au aparut si alternative de paste de dinti fara fluor, pe baza de ingrediente naturale. Multi pacienti prefera sa aleaga produse naturale pentru igiena orala, evitand astfel orice fel de semn de intrebare care s-ar putea ridica referitor la ingredientele sintetice din pastele de dinti conventionale.
Vizita regulata la medicul dentist nu ar trebui sa lipseasca din calendar, iar la cele mai mici probleme sa nu ezitam sa intervenim. Preventia este foarte importanta!