Stomatologia laser castiga teren pe zi ce trece si in tara noastra, desi pana acum ceva vreme era complet necunoscuta la noi. Pacientii care au avut sansa sa experimenteze astfel de tratamente au fost impresionati de blandetea si totodata eficienta acestora si nu si-au mai dorit sub nicio forma sa se intoarca la vechile metode clasice: freza si bisturiul.
Laserul poate fi folosit cu succes in tratamentul cariilor, dar si in terapiile adresate unor afectiuni mai complexe si mai grave, cum este cazul parodontozei si gingivitei.
Gingivita reprezinta o afectiune complet reversibila, inflamatorie, a gingiei, care insa netratata poate duce la aparitia parodontozei, cea mai grava afectiune dentara. Parodontoza care nu este diagnosticata corect si din timp si care nu primeste tratament adecvat, duce invariabil la pierderea dintilor.
Scenariul cel mai fericit este acela in care prevenim aparitia oricarei boli parodontale printr-o igiena corecta, o alimentatie sanatoasa si controale regulate la dentist.
Daca totusi au aparut primele simptome ale gingivitei (sangerare gingivala, inflamatie, gingii rosii sau rosu-violaceu), atunci este necesar sa apelam la metodele de tratament din cabinetul stomatologic. Una dintre cele mai eficiente metode este laserul dentar.
Scopul tratamentului gingivitei cu laser este:
- Eliminarea bacteriilor care au produs inflamatia.
- Obtinerea unui parodontiu lipsit de tartru, bacterii si endotoxine bacteriene, care sa favorizeze vindecarea completa, fara afectarea suportului osos.
Daca insa s-a instalat deja parodontoza, atunci tratamentul devine mai complex.
Cum functioneaza laserul?
Laserul este un instrument care produce un fascicul de lumina puternic si foarte precis, care concentreaza o cantitate mare de energie. In functie de lungimea de unda si de parametrii de tratament alesi, raza actioneaza ca si un bactericid puternic, ca un biostimulator al regenerarii locale, ca un bisturiu sau ca un agent de albire a smaltului dentar.
In cazul unui tratament parodontoza, pot fi folosite mai multe tipuri de lasere, cu mai multe lungimi de unda si cu setari diferite, care urmaresc sa realizeze o asanare a cavitatii bucale, cu crearea conditiilor necesare pentru ca organismul sa se regenereze.
Astfel, raza laser este utilizata ca si bactericid, pentru a elimina bacteriile ce produc parodontoza, poate chiureta pungile parodontale de testurile infectate, poate remodela gingia inflamata si crescuta ca si volum, poate stimula regenerarea locala epiteliala.
Avantajele laserului
Laserul este un instrument minim-invaziv, spre deosebire de echipamentele stomatologiei clasice:
- nu este necesara anestezia, in majoritatea cazurilor;
- nu se fac incizii cu bisturiul;
- nu sunt necesare suturi (tratament complet si nedureros);
- ofera confort pacientului;
- tratament rapid;
- tratament gingivita laser – cel mai simplu, nedureros si eficient tratament cunoscut in acest moment in medicina dentara;
- complicatiile postoperatorii sunt aproape inexistente;
- vindecarea tesuturilor celulare este, de asemenea, mult mai rapida decat in cazul metodelor conventionale, iar unele tratamente necesita mai putine sedinte decat tehnicile conventionale; acest lucru economiseste timp atat pentru pacient, cat si pentru dentist;
- elimina frecvent necesitatea interventiei chirurgicale;
- stimuleaza regenerarea tesuturilor.
Cand ar trebui sa mergem la stomatolog?
Mergem la stomatolog atunci cand observam:
Sangerare persistenta, timp de luni de zile sau chiar ani, cu perioade de crestere si scadere, legate de efectuarea detartrajului, de folosirea anumitor paste de dinti sau ape de gura, de ciclul menstrual la femei, etc.
Nu toate parodontozele evolueaza cu sangerare masiva!
- Majoritatea pacientilor, insa, se plang de sangerare nu doar la periaj, ci si spontana (fara o cauza directa), la masticatie (ramane sange pe alimente), sau se trezesc dimineata cu gura plina de sange.
- Prezenta retractiilor gingivale.
- Prezenta mobilitatii dentare.
- Dintii si-au modificat pozitia pe arcade- au aparut spatii intre dinti care inainte nu existau, dinti coborati etc.
- Halena – cei din jur te atentioneaza cu privire la mirosul neplacut al gurii. Fiind o infectie bacteriana, parodontoza miroase intr-adevar urat, afectand atat relatiile sociale cat si pe cele intime.
Recomandari in parodontoza
In primul rand un pacient cu parodontoza are nevoie de o igienizare profesionala completa (detartraj, periaj, airflow). Astfel, cavitatea bucala este asanata, depozitele mari de tartru sunt indepartate iar gingia si dintii sunt pregatiti pentru o evaluare clinica corecta din partea medicului dentist.
Dupa examenul clinic, este indicata o radiografie panoramica pentru ca medicul sa poata observa radacinile dintilor, oasele maxilare si sa poata aprecia afectarea osului in suspiciunea de boala parodontala.
In urma stabilirii diagnosticului de parodontoza, se trece la urmatoarea etapa- Parodontograma. Cu ajutorul unei sonde parodontale cu capul bont, medicul dentist masoara fiecare punga parodontala de jur imprejurul fiecarui dinte. Parodontograma se repeta la anumite intervale de timp, pentru a observa reducerea si vindecarea pungilor parodontale.
Dupa acestea, se va efectua un tratament personalizat si adaptat conform unui protocol predefinit riguros, al carui design a fost stabilit incepand cu colectarea datelor clinice, radiologice si stabilirea diagnosticului.
Tu cand ai fost la ultimul control stomatologic?
Daca ai simptomele descrise mai sus sau ai fost deja diagnosticat cu parodontoza, poti apela la tratamentele cu laser dentar.Te poti programa la un consult chiar acum, fara sa mai amani, dand click aici.