Ti s-a intamplat ca atunci cand consumi dulciuri sa simti un disconfort puternic, dar ti-e teama de vizita la stomatolog din cauza durerii din timpul tratamentului?
Cu totii am simtit, la un moment dat, o durere de dinte atunci cand mancam prea multe alimente dulci. Senzatia dureroasa aparuta la consumul de prea mult zahar, precum si la bauturile prea reci sau prea calde, este caracteristica afectiunii de tip carie dentara.
Ce este o carie?
Caria dentara apare la nivelul smaltului dentar, mai exact la nivelul tesutului de acoperire al dintelui. Cu toate ca smaltul este cel mai mineralizat si mai dur tesut din organism, exista anumiti factori ce duc la afectarea acestuia. In cazul cariilor, in smalt incep sa apara fisuri, care in lipsa unui tratament evolueaza in profunzime, putand sa afecteze nervul.
Pentru a elimina anxietatea din randul pacientilor care vin pentru tratarea cariilor dentare, Stomatologii propun tratamentul fara durere cu laserul dentar. Astfel, nu doar ca tratamentul cu laser este unul confortabil si rapid pentru pacient, dar se creeaza o atmosfera relaxanta medic-pacient, optima pentru reusita procedurilor.
Care sunt factorii declansatori ai unei carii dentare?
Igiena orala deficitara
Fumatul
Consumul de alimente bogate in zahar rafinat
Afectiuni genetice ce afecteaza smaltul
Pentru a elimina resturile alimentare, periajul dentar trebuie sa fie efectuat de minimum doua ori pe zi, alaturi de apa de gura si dusul bucal. In sens contrar, daca igiena este neglijata, bacteriile prezente in cavitatea orala vor incepe sa se hraneasca cu zaharurile continute in resturile alimentare.
Conditiile prielnice vor duce la inmultirea bacteriilor si la o intensificare a activitatii lor. Astfel, ele vor incepe sa secrete acizi, ce vor produce demineralizarea smaltului. Practic, smaltul va incepe sa se subtieze, caria avansand spre interior, catre nerv. Dureros, nu?
Cum iti dai seama ca ai o carie?
Indiferent ca aceasta este la nivelul coroanei sau a coletului, principalele semne ale unei carii sunt:
Aparitia unei pete la locul cariei, initial alba-cretoasa, apoi de culoare maronie.
Sensibilitate accentuata la consumul de alimente dulci, reci sau calde.
Durere in timpul periajului.
Pentru a preveni afectarea nervului, este necesara o vizita la clinica stomatologica din Bucuresti pentru o consultatie care sa evalueze statusul oral.
De ce laserul?
Proprietatile superioare si avantajele tratamentului cu laser sunt cu mult peste tratamentul clasic al frezei, utilizarea laserului fiind un principiu de baza al stomatologiei holistice.
Tratarea cariilor cu laserul dentar are multiple avantaje, printre care se numara:
Lipsa completa a durerii in timpul tratamentelor – uita de anestezie!
Caracterul sau minim-invaziv – tesuturile invecinate, sanatoase, nu vor fi afectate!
Efectul bactericid – bacteriile de la nivelul cariei sunt curatate, eliminandu-se riscul de aparitie a unei noi carii pe sub plomba!
Laserul nu atinge tesuturile – uita de riscul contaminarii incrucisate de la pacientii anteriori!
Biostimularea– laserul are capacitatea de a stimula depunerea de dentina de reparatie ce protejeaza nervul, vitalitatea dintelui fiind prelungita!
De asemenea, o alta idee a stomatologiei holistice pe care specialistii o respecta este si utilizarea de materiale biocompatibile.
Tratarea cariilor va fi efectuata cu materiale superioare, de cea mai buna calitate, prietenoase cu tesuturile, pentru a asigura rezultate de lunga durata.