Extractia dentara este o manopera chirurgicala care presupune indepartarea unui dinte traumatizat, bolnav, care nu mai poate fi tratat conservator, de la nivelul arcadei dentare.
Extractia dentara este o procedura invaziva, iar adeptii stomatologiei holistice, aleg aceasta posibilitate doar atunci cand nu se mai poate efectua niciun alt tratament care sa salveze dintele respectiv.
De asemenea, extractia molarilor de minte este deseori efectuata din cauza complicatiilor care apar in cadrul procesului de eruptie a acestor dinti.
Cand se recurge la o extractie dentara?
Situatiile pentru care extractia dentara este cea mai buna solutie sunt:
- Dintele are distructii extinse la nivelul coroanei si al radacinii, mai ales subgingival (dintele nu mai poate fi restaurat protetic)
- Dintele sufera la nivelul radacinii de parodontita apicala cronica in stare grava ce nu poate fi tratata prin mijloace conservative
- Se intretine o sinuzita maxilara de cauza dentara
- Parodontoza, atunci cand dintii sunt extrem de mobili si nu mai pot fi tratati conservator cu ajutorul laserului stomatologic
De cate tipuri pot fi extractiile?
In cabinetul stomatologic se pot efectua mai multe tipuri de extractie, si anume:
- Extractie prin alveolotomie – ce presupune o incizie la nivelul alveolei dentare
- Extractie prin alveoloplastie – presupune modelarea osului alveolar dupa o extractie dentara
Extractiile dentare mai pot fi clasificate si in functie de pozitia dintelui care urmeaza a fi extras, si anume:
- Extractie simpla – atunci cand dintele a erupt pe arcada dentara, fiind vizibil in cavitatea bucala
- Extractie chirurgicala – atunci cand dintele nu este inca erupt pe arcada sau nu este foarte vizibil in cavitatea bucala (inclusiv situatiile in care dintele este rupt)
Cati dinti are un om?
In mod normal, un om are 32 de dinti, insa exista variatii in functie de prezenta sau absenta molarilor de minte. Molarii de minte sunt in numar de 4 (cate unul pentru fiecare hemiarcada), acestia erupand in jurul varstei de 18 ani si avand deseori complicatii in timpul eruptiei.
Odontectomia este un tip special de extractie dentara ce consta in eliminarea de pe arcada dentara a unui dinte inclus (adesea, maselele de minte).
Durerea de masea de minte produce un disconfort accentuat pacientului, mai ales atunci cand aceasta este in plin proces de eruptie. Lipsa spatiului necesar pe arcada este cauza principala pentru care se recurge la extractia molarilor de minte.
Extractia unei masele este o alegere importanta, deoarece spatiul ramas pe arcada (edentatia) trebuie sa fie restaurat eficient si in cel mai scurt timp, cu ajutorul unei coronite dentare sau a unui implant. In acest fel, functiile principale ale aparatului dento-maxilar (estetica, masticatorie) nu sunt afectate si pot fi redobandite in cel mai scurt timp, fara aparitia complicatiilor.