Caria dentara este o problema des intalnita in practica stomatologica, manifestarile si cauzele aparitie fiind deosebit de diverse. Tratate la timp, cariile pot evolua in profunzime, afectand vitalitatea dintelui.
Ce este o carie dentara?
Caria dentara este o afectiune ce se manifesta cel mai des la nivelul smaltului, aceasta aparand din cauza actiunii nocive a bacteriilor asupra resturilor alimentare restante. Cariile dentare ofera semne ale dezvoltarii abia intr-o faza mai avansata, insa acestea pot fi depistate precoce printr-o consultatie de rutina in clinica stomatologica. Astfel de manifestari tardive sunt:
- pata maronie la nivelul cariei
- sensibilitate crescuta la rece sau la cald
- durere accentuata
- respiratie urat mirositoare (halena)
Aparitia cariilor este asociata cu igiena orala deficitara, aceasta fiind cauza principala de aparitie. Nerespectarea ritualului de igiena orala duce la acumularea de resturi alimentare restante, favorabile actinii bacteriene. Cavitatea bucala este ,,casa” pentru multiple specii microbiene, care se hranesc cu zaharurile din resturile ramase interdentar sau subgingival.
In asemenea conditii, bacteriile se pot inmulti si pot avea o actiuni mai intensa, secretand acizi ce scad pH-ul oral. Cu toate ca smaltul este cel mai dur tesut din organism, fiind puternic mineralizat, acizii pot duce la formarea unor fisuri – carii ce se pot dezvolta in profunzime in cazul netratarii.
De cate feluri este o carie?
Cu toate ca mecanismul de formare si de dezvoltare este foarte asemanator, cariile sunt de multiple feluri, fiecare avand particularitatile sale, de care trebuie tinut cont in timpul tratamentului. Astfel:
In functie de gradul de afectare in tesut, cariile pot fi:
-
Carii incipiente
Cariile incipiente apar sub forma unor pete albe, cretoase, fiind foarte greu de observat de pacient in timpul igienizarii orale. Pentru a elimina acest risc, #LifeDentist-ii recomanda ca intervalul de timp dintre vizitele la medicul specialist sa nu depaseasca sase luni.
-
Carii in smalt
Cele mai des intalnite, cariile de smalt apar la nivelul fosetelor si santurilor, precum si pe fetele laterale ale dintilor, la nivel interdentar si nu numai.
-
Carii in dentina
In cazul ignorarii, cariile in smalt pot evolua in profunzime. Sub smalt se gaseste dentina, un tesut mai putin dur ce adaposteste nervul. In lipsa unui tratament cu laserul, cariile in dentina pot ajunge sa distruga dintele.
-
Carii in dentina aproape de camera pulpara
Cele mai profunde carii dentare, cele aflate in dentina, aproape de camera pulpara, afecteaza nervul si produc durere de dinte si disconfort crescut pacientilor.
-
Carii in cement
In cazul gingivitei sau al parodontozei, iritatia gingiei se manifesta, printre altele, prin retractie gingivala. Radacina dintelui este acoperita de smalt, iar odata expusa, aceasta este mult mai susceptibila la formarea cariilor, caci cementul nu este la fel de rezistent precum smaltul.
De asemenea, in functie de nivelul de localizare pe dinte, cariile pot fi:
-
Carii pe fete netede
De obicei acestea apar interdentar, pe fetele dintre dinti. In cazul in care pacientul nu foloseste ata dentara sau dusul bucal, resturile alimentare restante pot ramane la acest nivel, favorizand aparitia cariilor.
-
Carii in santuri si fosete
Santurile si fosetele aflate pe suprafata ocluzala a dintilor laterali sunt locurile cu risc pentru acumulare de resturi alimentare.
Cum se trateaza o carie dentara?
Stomatologia holista aduce un refresh asupra tratarii cariilor dentare. Pentru cariile dentare, indiferent de tipul lor, stomatologia holistica propune tratamentul cu laserul dentar, gratie multiplelor sale beneficii, precum si plombele NON-TOXICE. Laserul dentar are avantajele:
- Lipsa completa a durerii – tratamentul este unui nedureros, chiar si fara anestezie locala
- Minim-invaziv – tesuturile dentare din jur nu sunt afectate, laserul actionand doar acolo unde este nevoie
- Actiune bactericida – bacteriile implicate in dezvoltarea cariei sunt complet eliminate
- Stimularea imunitatii – nervul dintelui este protejat, fiind stimulata protectia prin depunere de dentina de reparatie
- Lipsa contactului cu dintele – laserul dentar nu atinge dintele, astfel ca este eliminat riscul de a contacta infectii de la pacientii anteriori
Programeaza-te ACUM si scapa de cariile dentare cu ajutorul laserului stomatologic!