De ce n-am recunoaște-o? S-a întâmplat până acum, și nu o singură dată, să împărțiți o lingură de înghețată cu copilului dumneavoastră sau să beți din ceașca unui prieten. Poate ați sărutat un animal de companie sau v-ați periat cu periuța de dinți a partenerului. Par gesturi nevinovate, nu-i așa? Dar, dacă le-am studia printr-un microscop, ce credeți că am găsi? Răspunsul corect ar fi: o mulțime de bacterii! Studii recente au arătat că un singur sărut poate transmite până la 80 de milioane de bacterii. Deci, v-ați întrebat vreodată dacă puteți lua „boala gingiilor” de la cineva pe care îl cunoașteți? Boala gingiilor, cunoscută sub denumirea științifică de boală parodontală, este o afecțiune inflamatorie cronică, una care îți afectează gingiile, oasele, țesutul conjunctiv și foarte multe studii de actualitate ne arată că provoacă și alte probleme de sănătate în corpul dumneavoastră.
Care este diferența dintre gingivită și parodontoză?
Boala gingiilor începe cu gingii iritate și sângerare cauzate de o infecție bacteriană. În această etapă, gingivita este reversibilă. Însă, netratată, boala poate progresa, poate duce la instalarea formei grave a bolii, ce aduce cu sine pierderea dinților. Acest stadiu sever este cel de parodontoză, o afecțiune care poate să apară fie pentru că pacientul a ignorat formele ușoare ale bolii, fie pentru că medicul nu i-a explicat ce s-ar putea întâmpla atunci când boala ar evolua. De aceea, 47% dintre adulții de peste 30 au o formă de boală gingivală și procentul crește și cu vârsta. De asemenea, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA spune că 70% dintre adulții de 65 de ani și peste au boală parodontală. Asociația Americană de Igienă Dentară (ADHA) a raportat că 80% dintre americani au boala gingiilor. Gândul acesta este într-adevăr înfricoșător, ceea ce ne readuce la întrebarea inițială: puteți lua boala parodontală de la partenerul dumneavoastră prin sărut?
Boala parodontală este contagioasă?
Se pare că boala parodontală nu este contagioasă prin contactul ocazional. Cu toate acestea, împărțirea salivei și bacteriilor cu cineva care are boala gingiilor pentru mai multă vreme, poate crește probabilitatea de a transmite boala partenerului. Boala parodontală și bacteriile care contribuie la apariția ei pot fi date mai departe atunci când sunt prezente în gură și salivă. Cercetătorii au descoperit că aceste bacterii orale specifice sunt transmise doar atunci când expunerea a avut loc pe o perioadă lungă de timp. Cu o expunere constantă, sistemul dumneavoastră imunitar devine stresat să tot lupte împotriva acestei invazii și cedează.
BOX: Semne de avertizare asupra bolilor gingivale
-
Gingiile inflamate care sângerează
-
Halitoză – respirație foarte urât mirositoare
-
Durere la masticație
-
Dinții slabi sau sensibili
-
Retragerea gingiilor
Terapia cu laser a avut rezultate spectaculoase pentru pacienții cu boală parodontală
Folosirea laserului pentru tratarea bolii gingivale e o tehnică avansată, dar pe care nu o dețin toți stomatologii. De pildă, Dr. Cristina Obreja, este specializată în domeniul ultra-tehnologiei laser dentar, în cadrul Universității din Aachen, Germania – și mulțumită acestei specializări își poate ajuta pacienții să se bucure de un standard superior și sofisticat de îngrijire dentară. Tratamentul parodontozei fără utilizarea laserului nu este nici măcar comparabil! De ce? Pentru că laserul elimină țesutul infectat și reduce încărcările bacteriene cu o precizie mai mare decât tratamentul standard al parodontozei, nu provoacă durere, deci nu necesită anestezie. În plus, trimite semnale altor celule din corp ce ajută la vindecarea rapidă, reducând disconfortul post-operator. Tot ce vă rămâne de făcut este să vă înarmați cu răbdare și să urmați toate sfaturile de îngrijire date de medicul stomatolog, pentru că e ca și la creșterea părului – toată lumea are un program diferit de creștere a părului. Același lucru este valabil și pentru condițiile bolii dumneavoastră parodontale. Însă scopul este să împiedicăm gingiile să mai sângereze, să eliminăm respirația urât mirositoare sau alte simptome care ar putea să revină.