Periajul profesional ține de tratamentului profilactic de curățare și igienizare completă a dinților și se se realizează cu scopul de a înlătura placa bacteriană și tartrul de pe dinți, dar și pentru a corecta culoarea gălbuie apărută, în general, la fumători și la marii consumatori de cafea.
-
Când trebuie făcut periajul profesional și cât costă?
E bine să mergeți la controale de rutină de cel puțin două ori pe an, iar medicul specialist vă poate recomanda un tratament profilactic complet, compus din detartraj cu ultrasunete, pentru eliminarea celei mai mari cantități de tartru, urmat de un periaj profesional pentru netezirea suprafețelor dentare și de un tratament cu Air-Flow, pentru a elimina și ultimele resturi de placă bacteriană rămase în spațiile interdentare greu accesibile.
Astfel, pacientul va beneficia atât confortul resimțit odată cu igienizarea întregii cavități bucale, cât și de siguranța sănătății dinților și gingiilor. De pildă, tratamentele profilactice ce includ periajul dentar au costuri de la 97 de lei.
-
Cum trebuie să vă periați corect dinții
Un zâmbet frumos vă ajută să vă faceți mai ușor prieteni și să aveți mai multă încredere în dumneavoastră. Pentru a-l obține însă, trebuie să vă îngrijiți foarte bine dinții și acasă. Cu toate că ideal ar fi să vă periați dinții după fiecare masă, acest lucru nu este întotdeauna realizabil, recomandat este să-i periați măcar de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare, timp de minimum două minute, cu mișcări dinspre gingii spre vârful dinților.
Periuța de dinți trebuie să fie aleasă cu grijă, ideal de duritate medie și să fie flexibilă. Dacă folosiți periuțe foarte dure, riscul este să apară fenomenul de retracție gingivală, ceea ce va face ca spațiile și așa greu accesibile dintre dinți să devină și mai greu de curățat, apărând acumularea de resturi alimentare. De asemenea, un amănunt deloc neglijabil, este că periuța de dinți ar trebui schimbată o dată la trei luni sau chiar mai des.
Când vine vorba să ne alegem pasta de dinți, la fel de necesară ca o periuță bună, vom observa că majoritatea pastelor de dinți conțin fluor ca substanță activă, deși, în ultimul timp, fluorul a devenit controversat. Unii specialiști susțin că nu este sănătos pentru organism, având o toxicitate crescută.
3 recomandări esentiale:
- Alegeți o pastă de dinți fără fluor, cu ingrediente naturale, care conțin, de obicei, argilă, carbonat de calciu, extracte naturale din plante și flori, și pot fi cumpărate de la magazinele naturiste sau pot fi preparate acasă, după rețete speciale.
- Folosiți o apă de gură cu ingrediente naturale, cum ar fi uleiurile esențiale (mentă, salvie, cuișoare, oregano ori busuioc), extracte de plante sau propolis, cu efect dezinfectant și antiinflamator.
- Utilizați dușul bucal cel puțin o dată pe zi, ideal seara, după periajul dentar obișnuit. Alegeți un duș bucal portabil, pe care să-l puteți lua cu voi în vacanțe și în deplasări.