Dinții strâmbi nu reprezintă, de fapt, o boală, ci doar o abatere de la ceea ce este considerată a fi „poziția normală a dinților”. Dinții strâmbi generează malocluzia sau închiderea incorectă a gurii, care se se referă atât la deficiențele statice ale acesteia, când ținem gura închisă, dar și la mișcarea incorectă din timpul masticației. O astfel de situație poate fi întâlnită atunci când există o inconcordanță a arcadelor sau o poziționare incorectă a dinților pe acestea, mai precis malocluzia apare în momentul în care dinții sunt greșit aliniați și/sau există o relație anormală între dinții celor două arcade dentare. Anomaliile de ocluzie pot fi o problemă atât din punct de vedere estetic și psihologic, dar și funcțional. Din fericire, aceste probleme pot fi rezolvate cu succes, atât în copilărie, cât și la vârsta adultă, mulțumită noilor descoperiri din ortodonția modernă.
De ce apar dinții strâmbi?
Aceștia pot fi moșteniți, deci reprezintă anomalii dentare de cauză ereditară, sau pot fi dobândiți și atunci se vor numi anomalii dentare de cauza funcțională. Cauzele ereditare sunt legate de anumite caractere faciale sau dentare care sunt transmise de-a lungul generațiilor. De pildă, moștenirea unor dinți prea mici și suprapuși, unui număr de dinți mai mare sau mai mic decât ar fi normal, a unor „dinți de cal”, cum sunt numiți popular dinții prea lați, sau dezvoltarea anormală a unui segment facial care i-ar putea împinge către o poziționare anormală, cum ar fi, de pildă, o mandibulă proeminentă. De cele mai multe ori însă, dinții strâmbi sunt consecința unor tulburări funcționale care pot afecta creșterea și dezvoltarea normală a aparatului masticator. Dintre acestea, respirația „pe gură” în timpul nopții, alături de obiceiuri vicioase cum ar fi suptul degetului, al limbii, al buzei, vârârea între dinți de creioane sau pixuri, suptul suzetei la sugari, care este păstrată până după un an de zile sunt cauzele cele mai frecvent întâlnite.
Ce ar fi de făcut?
Tratamentele ortodontice au rolul de a corecta anomaliile dentare sau de a le reduce. În cazul în care nu sunt corectate din timpul adolescentei, pot afecta în timp pe lângă aspectul dinților și forma feței. Consecințele nu sunt doar de ordin estetic, ci, mai ales, de ordin funcțional, deoarece în cazuri severe pot apărea afecțiuni ale dinților, gurii și chiar a maxilarului. De asemenea, pot face dificilă masticația, curățarea dinților, iar dantura, în timp, poate fi mult mai vulnerabilă la anumite afecțiuni dentare. În plus, acestea au un efect negativ și asupra aspectului facial, ducând, în timp, la un zâmbet complet neatractiv. Pentru alinierea corectă a dinților și pentru redarea unui zâmbet estetic, medicii specialiști în ortodonție folosesc, de cele mai multe ori, dispozitive mecanice numite aparate dentare.
Ce modele de aparate dentare se folosesc?
Aparatele linguale, care sunt aplicate pe interiorul dinților și sunt invizibile. De cele mai multe ori pot fi incomode în timpul vorbirii sau masticației, iar acest lucru poate produce leziuni la nivelul limbii. Totodată, periajul dentar poate deveni dificil din cauza unui spațiu restrâns din interiorul gurii. În plus, sunt scumpe, dar, dacă doriți un aparat dentar vizibil, aparatele linguale sunt cea mai bună investiție.
-
Aparatul dentar fix vestibular este cel mai cunoscut dintre toate și se aplică pe exteriorul dinților. Sunt mult mai ieftine, dar presupun evitarea anumitor alimente care pot dezlipi sârmulițele (brackets) de pe dinți. Acestea pot fi concepute din materiale diferite precum: metal, ceramică sau safir. Folosirea unui aparat dentar ceramic este o excelentă variantă de înlocuire a clasicului aparat ortodontic metalic, mai ales din punctul de vedere al costurilor.
-
Aparatul dentar de tip autoligaturant (Damon) folosește un sistem glisant care susține arcul, spre deosebire de un aparat dentar fix, care permite dinților să se miște mai rapid și confortabil, fără să provoace durere.
-
Aparatul dentar invizibil (Invisalign) este un aparat dentar complet invizibil, însă este scump. Un avantaj ar fi că se poate da jos oricând se dorește fiind complet detașabil.
Pe lângă multitudinea de metode de îndreptare a dinților, un ajutor de nădejde este și laserul dentar. Utilizarea unui LASER dentar în ortodonție este un concept nou, dar foarte eficient datorită numeroaselor avantaje și beneficii pe care acesta le poate oferi întregului organism uman, mai ales în tratarea durerii după activarea ortodontică prin terapia cu laser.