Eroziunea dentară este un proces ireversibil de pierdere a smalțului dentar, iar studii recente au demonstrat că un număr tot mai mare de pacienți se confruntă cu această problemă de sănătate. Întrucât smalțul este cel care ne apără dinții, este bine să știm cum îl putem proteja.
Care sunt cauzele eroziunii dentare
În primul rând, această problemă este favorizată de o alimentație greșită.
- De pildă, să luăm cazul celor care consumă prea multe dulciuri. Trebuie să știți că bacteriile din gura dumneavoastră sunt mari consumatoare de zahăr, așa că se vor înmulți peste măsură și vor produce acizi care vă vor eroda smalțul dinților. Și, dacă nu vă periați dinții în mod regulat, situația se va putea agrava. Apoi, alimentele foarte acre, dar și bomboanele au mult acid.
- Evitați mâncărurile și băuturile acide, de tipul băuturilor carbogazoase, a cafelei și ceaiurilor sau a citricelor. Alți factori favorizanți ar fi: xerostomia, adică situația în care producția de salivă care ne protejează de asemenea dinții și gingiile este scăzută, anumite medicamente sau vitamine, cum ar fi aspirina și vitamina C, dacă vă periați dinții cu periuțe dure și cu forță sau dacă vă scrâșniți dinții – bruxismul.
- De asemenea, eroziunea dentară este mai frecventă și la persoanele care suferă de bulimie, alcoolism sau care consumă regulat alcool, din pricina vărsăturilor repetate, dar și a celor care au reflux gastro-esofagian, boală în care sucul gastric acid ajunge în cavitatea bucală și afectează smalțul dinților.
Semnale de alarmă
Așadar, dacă observați că aveți un smalț care pică foarte ușor de pe dinți, dacă dinții s-au subțiat, sunt prea galbeni, dacă nu mai au strălucirea de odinioară sau sunt translucizi, nu întârziați să îi spuneți toate aceste lucruri medicului dumneavoastră stomatolog.
Cum ne putem proteja smalțul?
O bună îngrijire dentară este cea mai bună metodă de a vă menține nu numai sănătatea gurii, ci a întregului organism. De aceea, pentru a reduce riscul de eroziune dentară, care poate duce la apariția cariilor, la sensibilitate dentară și la niște dinți urâți, trebuie să luați din timp anumite măsuri.
- Reduceți drastic consumul de băuturi și de alimente acide, cum ar fi sucurile carbogazoase, cafeaua, anumite tipuri de ceai și fructele de tipul citricelor. Dacă medicul v-a recomandat să consumați mai multă vitamina C, atunci orientați-vă către sucul de portocale, care are aciditate mai scăzută.
- Clătiți-vă gura cu apă imediat după ce ați mâncat sau ați băut ceva acid. Dacă nu puteți renunța la cafea, de pildă, atunci măcar încercați să o beți cu un pai, pentru că asta va reduce suprafața de contact cu dinții dumneavoastră. Încheiați masa cu o bucată de brânză sau cu un pahar de lapte, pentru că acest lucru vă va mai reduce aciditatea din gură.
- Mestecați gumă fără zahăr, pentru că, pe de o parte, aceasta vă reduce aciditatea din gura dumneavoastră și, în plus, va stimula producția de salivă care vă va proteja smalțul dinților. Dacă aveți gura uscată, beți mai multă apă în timpul zilei. Și pentru protecția dinților folosiți o periuță mai moale, cu care încercați să nu vă periați dinții prea apăsat.
- Dacă suferiți de bruxism, folosiți o gutieră pe timpul nopții, atunci când nu vă veți putea controla scrâșnirea dinților. De asemenea, este important să verificați ca nu cumva să aveți o carență de calciu și, în cazul în care ea există, aceasta trebuie să fie corectată.