Temuta boala parodontala este pe buzele tuturor pacientilor cu probleme dentare. In Romania, 8 din 10 persoane sufera de afectare parodontala. In lipsa tratamentului, parodontoza produce consecinte grave, ce se manifesta asupra intregului organism.
Boala parodontala este o afectiune orala ce apare in timp, in cazul ingnorarii semnelor gingivitei, manifestandu-se prin aparitia a diferite grade de mobilitate la nivelul dintilor, putand evolua chiar pana la pierderea dintilor de pe arcada.
Parodontoza se datoreaza afectarii tesutului de sustinere al dintelui, acest fapt fiind provocat de aparitia pungilor parodontale.
Parodontoza nu mai este acum o problema! Fara durere, fara complicatii, fara disconfort!
Care sunt primele stadii ale parodontozei?
Initial, afectarea gingivala se manifesta prin gingivita. Gingivita este inflamatia gingiei, semnul major al acesteia fiind sangerarile gingivale. In mod firesc, o gingie sanatoasa nu trebuie sa sangereze. Cauzele sangerarilor gingivale sunt multiple, printre acestea numarandu-se:
- Nerespectare igienei orale, ce duce la formarea de tartru dentar (piatra dentara)
- Dereglarile hormonale (sarcina, menopauza) ce predispun la afectare gingivala
- Stresul
- Fumatul
- Alimentatia dezechilibrata, bogata in zahar rafinat
Gingivita are niste semne foarte clare, pe care pacientul le poate observa imediat si pentru care se poate prezenta la cabinetul stomatologic din Bucuresti, si anume:
- Sangerari gingivale spontane sau la periaj
- Dureri gingivale
- Gingii rosii, inestetice, umflate
- Respiratie urat mirositoare
- Retractia gingivala ce duce la mobilizarea dintilor
Care sunt consecintele parodontozei?
Parodontoza are si o componenta de transmitere genetica, existand sansele ca in familiile unde sunt cazuri de boala parodontala sa se transmita o predispozitie la aceasta afectiune. In acest caz, este recomandat ca membrii familiei sa se prezinte periodic la medicul specialist in parodontologie pentru a evalua statusul oral, observand fie in ce stadiu se afla parodontoza, fie daca exista riscul ca aceasta sa se dezvolte.
Porphyromonas gingivalis este numele bacteriei ce duce la aparitia gingivitei si, implicit, a parodontozei. Cel mai grav este ca, in lipsa unui tratament eficient si realizat la timp, aceasta bacterie poate afecta sistemul nervos, ducand la afectiuni precum Alzheimer – inflamatie dezvoltata de seama unei exagerari a raspunsului imun, ce duce la distrugerea neuronilor.
Neglijarea igienei orale este cauza majora pentru care apare afectarea gingivala. P. Gingivalis adera de resturile alimentare restante, incepandu-si actiunea invaziva si nociva. Sangerarile gingivale dezvoltate pe fondul aparitiei tartrului dentar sunt calea de intrare pentru P. Gingivalis catre organism.
Parodontoza poate duce fie la aparitia afectiunilor cardio-vasculare de tipul accidentului vascular cerebral, infarct miocardic, fie la dezvoltarea bolii Alzheimer. Bacteriile invadeaza celulele sangelui si celulele de la nivelul vaselor de sange, ajungand la nivelul creierului si la nivelul nervilor situati in apropierea cavitatii orale.
Alege tratamentul modern!
Tratarea parodontozei este foarte usoara acum, gratie tehnologiei laserului stomatologic. Laserul dentar are multiple beneficii, printre care se numara:
- Efectul minim-invaziv, ce nu afecteaza tesuturile sanatoase
- Lipsa completa a durerii, fara anestezie locala
- Efectul bactericid ce elimina cauza parodontozei, si anume placa bacteriana
- Efectul antiinflamator
- Stimularea imunitatii locale si a regenerarii
Programeaza-te ACUM si beneficiaza de tratamentul parodontozei cu laserul stomatologic!