De-a lungul timpului, am consultat pacienti care se plangeau de depuneri masive de tartru, desi aveau o igiena orala buna, care includea periajul dentar de doua ori pe zi, ata dentara si apa de gura.
Mai mult decat atat, pacienti care beneficiasera de detartraj la noi in clinica, pe care eu insami il realizasem, se intorceau dupa cateva saptamani cu depozite de tartru pe dinti. Incercand sa imi dau seama ce se intampla, am descoperit o cauza la care niciunul dintre noi nu se gandise pana atunci.
Problema era apa de gura din comert pe care o foloseau, din dorinta de a-si imbunatati obiceiurile de igiena orala.
Apele de gura din comert
Multe dintre apele de gura din comert contin clorhexidina, un antiseptic foarte eficient, care
inhiba dezvoltarea placii bacteriene si mentine gura curata si dezinfectata.
Putini stiu insa ca la o folosinta mai indelungata de aproximativ 14 zile, clorhexidina incepe sa-si arate efectele secundare, printre care se numara si formarea unor depozite de culoare inchisa pe dinti, precum si pierderea sensibilitatii gustative.
Practic, pacientii mei cumparasera ape de gura cu clorhexidina, fara sa stie ca pot aparea efecte secundare in caz de folosinta zilnica, mai multe saptamani la rand. Si nici nu le explicase nimeni acest lucru.
Ca sa nu ne mai confruntam cu astfel de probleme, si pentru ca pacientii isi doreau neaparat sa foloseasca zilnic apa de gura, a trebuit sa ii asigur ca o sa gasim impreuna retete cu ingrediente antiseptice naturale, fara efecte secundare nedorite.
Pentru ca deja studiasem aceste aspecte in cadrul specializarii mele in fitoterapie si aromaterapie, nu a fost dificil sa selectez cateva produse naturale care sa aiba efect antiseptic, antibacterian, antiiflamator si dezodorizant, adica exact calitatile pe care trebuie sa le prezinte o apa de gura eficienta.
Stiti de ce este indicat sa folositi zilnic o apa de gura?
Iata si raspunsul:
- Improspateaza respiratia- datorita efectului dezodorizant, cel putin pentru o scurta perioada de timp, va veti bucura de o respiratie proaspata!
- Datorita ingredientelor active poate inhiba dezvoltarea placii bacteriene, deci poate scadea rata depunerii de tartru.
- Efectul antiinflamator este binevenit in cazul inflamatiilor si sangerarilor gingivale.
- Efectul antibacterian poate tine departe bacteriile ce produc carii dentare si inflamatii gingivale.
Mie, personal, imi place foarte mult sa imi pun creativitatea la lucru, mai ales cand vine vorba de produse pentru igiena orala.
De mai multi ani, prefer sa imi prepar singura, acasa, pastele de dinti si apele de gura, fiindca in acest fel sunt sigura de calitatea ingredientelor si, în acelasi timp, am grija sa nu includ substante nedorite, pe care eu le consider neprietenoase cu organismul uman.
Recunosc ca de multe ori mixam diverse ingrediente, de la uleiuri esentiale la extracte de plante, macerate sau tincturi, si ma mandream cu rezultatul, considerandu-l unul original.
Surpriza venea insa atunci cand navigam pe internet si intalneam retetele mele “originale” intocmai redate pe diverse site-uri de sanatate si terapii holistice, asa incat a trebuit sa ma obisnuiesc cu faptul ca nu am reinventat eu roata, si ca multe dintre retete erau folosite de sute de ani, de catre stramosii nostri.
Dr. Cristina Obreja