Potrivit noilor cercetări asupra bolii parodontale, se pare că tinerii ar trebui să facă un efort în plus pentru a-și îngriji dinții și gingiile, chiar dacă zâmbetele lor arată grozav.
Boala parodontală, cunoscută și drept „boala gingiilor” poate debuta mult mai devreme decât v-ați aștepta, fără simptome evidente și ar putea crește șansele de apariție pentru multe probleme de sănătate, cum ar fi, de pildă, inclusiv nașterea prematură la gravidele care suferă de orice stadiu al acestei boli. Așadar, iată ce susțin cercetătorii de la Facultatea de Stomatologie a Universității din Carolina de Nord de la Chapel Hillm (UNC), care și-au prezentat descoperirile la Boston în acest an, în cadrul reuniunii anuale a Asociației Americane de Sănătate Orală și Chirurgie Maxilofacială.
Boala gingiilor și tinerii
Uneori, boala gingiilor se poate instala în tăcere. Acest proces poate începe atunci când oamenii sunt foarte tineri, la 20 – 25 de ani, iar debutul poate fi fără semnale evidente, arată studiile UNC.
Deoarece totul incepe cu o inflamatie gingivala, aceasta poate fi depistata in cadrul unui consult stomatologic de rutina, astfel incat pacientul va putea benefica de tratament inca din stadiile precoce ale bolii.
Sfaturi de la experți!
- – adresati-va medicului dentist daca observati sangerari gingivale la periaj
- – autoanalizati-va periodic aspectul gingiilor, iar daca acestea devin rosii si marite de volum, este foarte posibil sa suferiti de o gingivita
Boala parodontală și sarcina
Se știa deja că boala parodontală a fost legată de boli de inimă și de multe alte probleme de sănătate, așa că echipa White a fost cea care a a evaluat și riscul de naștere prematură la gravidele care sufereau de boală parodontală. Au fost înregistrările aproximativ 1.000 de femei însărcinate și s-au observat următoarele: una din zece prezenta o boală moderată până la severă a gingiilor când a început studiul (13%) și aproape una din cinci femei a născut înainte de termen (18%), ceea ce nu poate decât să ne îngrijoreze.