Am cerut părerea medicilor stomatologi de la clinica Life Dental Spa, dar și a altor specialiști din București, ca să ne spună ce gândesc cu adevărat atunci când se uită în gurile noastre. Ce a ieșit din gurile lor, probabil că va schimba modul în veți avea grijă de acum înainte de gura dumneavoastră.
Iată, așadar, câteva răspunsuri la întrebările dumneavoastră, însoțite de sfaturi care sperăm să vă fie de folos pe termen lung.
- De ce a apărut gingivita mea? Pentru că nu v-ați periat dinții suficient de des și cu mare atenție. O igienă dentară corectă înseamnă periaj dentar și folosirea dușului bucal zi de zi. Din păcate, adulții nu se spală mai mult de două-trei minute zilnic, iar copiii și mai puțin.
- Da, știm că fumați! Și da, trebuie să vă lăsați de acest obicei care duce la înmulțirea peste măsură a bacteriilor din gura dumneavoastră, cu consecințele de rigoare – apariția cariilor și a bolii parodontale. Poate încercați mereu să acoperiți mirosul neplăcut folosind bomboane mentolate, dar pe noi nu ne păcăliți, pentru că mirosul s-a impregnat de mult în gingiile dumneavoastră.
- Uitați cum stă treaba cu respirația urât mirositoare, numită științific și „halitoză” ori „halenă”! Periajul corect zi de zi nu vă va ajuta la îndepărtarea tartrului care duce la apariția ei. Trebuie să mergeți măcar din șase în șase luni la un detartraj profesional în cabinetul medicului stomatolog.
- Aveți îndoieli legate de noua pastă de dinți pe care o folosiți? Ei bine, există o limită în privința a ceea ce aceasta poate face. Ați ales una de „albire a dinților”? Atunci trebuie să știți că ea poate îndepărta petele galbene de pe dinți, dar nu funcționează ca un înălbitor de rufe. În plus, specialiștii Life Dental Spa vă sfătuiesc să evitați pastele din comerț care conțin fluor sau aditivi și să vă orientați către cele din ingrediente naturale, pe care le puteți găsi în magazinele naturiste.
- Vă gândiți să vă cumpărați o perie de dinți electrică? Răspunsul nostru este: foarte bine faceți, dar alegeti una sonica! Periuța sonica de dinți este unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat vreodată în stomatologie. Nu va ajunge cu curățarea mult sub gingie, dar oricum e net superioară perilor de dinți obișnuite. Tot ce vă rămâne de făcut e să vă programați pentru un consult de rutină și să stabilim împreună ce tip de periuță electrică se potrivește dinților și gingiilor dumneavoastră.
- Da, vă condamn pe dumneavoastră pentru dantura cu probleme a copilului. Nu e deloc neobișnuit să vedem copii îmbrăcați elegant, dar cu o dantură neîngrijită ori adolescenți din familii cu venit peste medie și cu zece carii în gură. Aici problema nu e a copilului, ci este a părintelui.
- De ce să optați pentru plombe non-toxice? Pentru că va fi mult mai bine pentru sănătatea dumneavoastră generală. La clinica Life Dental Spa materialele folosite nu conțin compuși toxici (mercur, Bisfenol-A, BIS-GMA ori fluor), iar pentru restaurări recomandăm materiale cât mai prietenoase cu organismul, metal-free, precum ceramica, fibra de sticlă sau zirconiul.
- Băuturile carbogazoase ne distrug dinții? Desigur. Mulți dintre specialiști le numesc „fierăstrăul lichid” care ne zdrobește dinții și asta nu numai datorită zahărului pe care-l conțin, dar datorită acidității ridicate și a altor aditivi prezenți în astfel de băuturi. Așa că nu vă gândiți că dacă scrie pe eticheta lor „0 zahăr” sunt sigure pentru dantura dumneavoastră, pentru să sunt la fel de periculoase.
- Am dureri de cap. Pot avea legătură cu dinții? De pildă, dacă un dentist se uită în gura dumneavoastră și vede că aveți dinții nealiniați, se va gândi imediat că aveți și dureri de cap, pentru că dinții nealiniați pot provoca migrene. Dacă medicul dumneavoastră va putea să vă alinieze dinții și să remedieze astfel mușcătura greșită pe care o aveți, atunci veți vedea că durerea de cap va dispărea.
10. Am parodontoză? Cum așa? Ei bine, asta ar putea să se fi întâmplat mai ales pentru că v-ați obișnuit să nu vă curățați toată gura. Mulți dintre pacienții noștri au o formă a bolii parodontale care afectează gingiile în partea din spate, în timp ce partea frontală este în regulă. Evident, acești pacienți au periat numai ceea ce pot să vadă ceilalți.